Késő római erőd

Régészeti emlék
Szentendre Körzeti Földhivatal
Késő római erőd.
:
Négyzetes alaprajzú, 50x50 m-es alapterületű, legyező alaprajzú, saroktornyos erődítmény.
165 cm vastag falai helyenként 1,2-3 m magasan maradtak meg. A négy főfalhoz, melyek négyzetes formában zárták körül a gyakorlóteret, belül minden oldalon épületszárnyak tartoztak, ahol a parancsnok főhadiszállása, a katonák elvhelye, az istállók, gazdasági épület, konyha, élelemtároló stb. helyiségei voltak. Az erőd bejárata a Duna felé nyílt, az É-i főfal középtengelyébe kettős kapuzat épült. Az É-Ny-i saroktoronyban egy hypocanstumot alakítottak ki, amely jó állapotban maradt fenn. Az erőd É-i oldala nagyobb részt feltáratlan, mert romjai a 11-es műút alá nyúlnak. Az erőd többi részének feltárt maradványai jelenleg védőtető alatt vannak.

Bejutni nem tudtam, még a bejáratot sem találtam meg, így csak saccolom a régi erőd maradványainak állapotát

Hajóállomás (1.023 km)
Remetebarlang (1.339 km)