Fellegvár

vár
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fellegvár. 13. sz.-i eredetű hegyi vár, királyi tulajdonban. Kezdetben fallal és kaputoronnyal védett lakópalota és öregtorony. A 14. sz.-ban bővítették két periódusban és újabb falövvel és alsó várudvarral egészítették ki. Jelenlegi elrendezését a 1
:
Szabálytalan háromszög alakban a hegycsúcsot övező vár 3 része tagolódik. belső várának udvarát mindhárom oldalról emeletes palotaszárnyak övezik. Déli sarkán kaputorony, keleti oldalán ötszögletű alaprajzú öregtorony maradványai állnak. A belső várban két ciszterna van. A középső vár nyugati szakaszán földszintes gazdasági épületsorral kísért várudvar található, ide falépcső vezet föl a külső várból. A középső vár második oldalát sziklába vágott szárazárok övezi. Déli részén, az árkon fahíd vezet át.
A külső vár keleti oldalán ötszögletű kaputorony emelkedik, amelyet Y alakú fal kapcsol a szárazárokhoz.

Nagy élmény volt szép rendezett, fejlődés látható az utolsó látogatásom óta.

Római villa (0.422 km)