Somogy
Siófok Körzeti Földhivatal
Ref. templom, klasszicista, 1838. Berendezés: szószék, Mózes szék, padok, klasszicista, 1840 körül.

A templom állapotáról készült szakértői jelentés felsorolt sok szükséges és sürgős hiba elhárítást, de eddig nem történt semmi, a vizesedések fokozódnak.

A 2010-ben javasolt teendők :

Falai, boltozatai repedésmentesek. Tetőfelőli beázások nincsenek. Az oldalfalak mind a belső mind a külsőoldalukon magasan át vannak nedvesedve. Különösen az északnyugati (torony alatti) és az északkeleti oldalon.
Az északkeleti oldalon az alig 2,0 m-re lévőaszfaltozott út szintje kb. fél méterrel maga- sabb az épületet kísérterep szintjénél, amely ezen az oldalon amúgy is 30-40 cm-rel a a templom padlószintje fölött helyezkedik el.
Ezen az oldalon még szolgálati járda sincs, ami megakadályozná, hogy az útról levonuló víz a fal tövéhez juthasson; a helyzetet súlyosbítja, hogy az úton közlekedő gyors járművek a falra magasan felverik a vizet.
A12 éve történt felújítás során az északkeleti fal belsőfelületét valamilyen vízzáró, vagy víztaszító vakolattal látták el, minek következtében a korábban kis magasságú vizesedés megszűnt, de a vízzáró vakolat felsőszélénél jelent meg .
Az északnyugati oldalon a bejárat előtti burkolatlan terepen katlanszerűmélyedés van. Az itt pangó víz is akadálytalanul kerül a falak tövébe és a bejárati lépcsőalá, amely ennek és a fagynak a hatására, a lábazat bejárat melletti szakaszaival együtt már megsüllyedt és tönkrement.
Az épület tagozatai és főpárkánya ép, leázásoktól mentes, kivéve az északnyugati homlokzat két sarkát. Az ok: az ereszcsatorna végeinek szakszerűtlen kialakítása.

Javaslat:

Az északkeleti oldalon húzódó úton célszerű lenne a forgalom lassítása „fekvőrendőr beépítésével. A terepet - különösen az északnyugati oldalon rendezni kell úgy, hogy a felszíni vizek ne panghassanak az épület közelében. Ugyaneből az ok-ból az északkeleti, de lehetőség szerint az épület minden oldala mentén vízzáró szolgálati járdát kell építeni.
Az épület lábazata mentén dréncsöves, kaviccsal töltött szivárgó árkot építeni nem szabad !
A falak felületéről el kell távolítani az ún. vízzáró vakolatot, s helyette vagy közönséges mészhabarcs, vagy szellőzővakolatot kell felhordani. Ki kell javítani a 6. sz. fotón látható csomópontokat, majd az épület homlokzatvakolatát javítani és újra festeni kell.

Sürgősség:

A külső (út felőli) és felszíni vizek távol tartására irányuló munkákat azonnal, a homlokzat felújítási munkáit 2-3 éven belül el kell végezni.