Római katolikus Kálvária-kápolna

kápolna
kálváriakápolna
Somogy
Kaposvár Körzeti Földhivatal
R.k. Kálvária-kápolna, eklektikus, 1893. Tervezte: Bereck Sándor.

Állapotában változás nincs. Továbbra is zárva van. Pedig emlékszem, régebben nyitva volt. 10-15 évvel ezelőtt biztosan.

Kaposvár első kálváriája még nem ezen a helyen volt, hanem a donneri templom közelében levő dombon. Amikor az 1860-as években a vasutat építették, többek között onnan hordták a földet, ami miatt a régi kálvária megsérült és hamarosan összedőlt. Az új, jelenlegi kálvária létesítéséhez Ujváry Ferenc rendezett gyűjtést. 1892-ben kezdődött az építkezés Bereczk Sándor tervei alapján (nevét ma utca is viseli a városban), és 1893-ra fejeződött be. A hozzá vezető téglalépcsőt 1938-ban építették. A stációk képei tiszafából faragottak és festettek, készítőjük egy tiroli mester, akit a Kaposvár és környéke című könyv szerint Ringgeldics-nek hívtak, de az egész világhálón nincs ilyen szó, hogy Ringgeldics, szóval lehet, hogy valami elírás történt.
Télen elég jól látható a kápolna a vasút fölötti gyalogos felüljáróról is, de most a lombok nagyrészt eltakarták.

utcai homlokzat (0.195 km)
utcai homlokzat (0.228 km)