Hunyadi-kastély

Somogy
Marcali Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szociális otthon, volt Hunyadi-kastély, barokk, 18. sz.-i eredetű. Átépítve neobarokk stílusban 1912-1920 között. Kertje védett - természetvédelmi terület.

2014.09.16 16:39 ngabi állapot: 3 - egyéb

Mindenképp magyar tulajdonost szeretnének
Kéthely Hunyady-kastélyánál egy morózus munkást és egy valamivel barátságosabb hölgyet találtam. Kis kuncsorgás után a hölgy beengedett a kertbe néhány fotót készíteni, bár a munkás meglehetősen mérgesen közölte, hogy majd estére fent lesznek a fotók az interneten
A barokk stílusban épült kastély értelmi fogyatékosok szociális otthona volt. Az épület folyamatosan romló állaga miatt a betegeket úgy másfél évtizede átköltöztették más házakba. A kastély fővárosi tulajdon, egy budapesti ingatlankezelő cég biztosítja az állagmegóvást, bár ahogy elnéztem, csak a legszükségesebb munkákat végzik el.
A hölgy azt is elmondta, hogy a régi parketták egy része még megvan, de szerinte már használhatatlanok. A lépcső szép korlátait rég elvitték, mint ahogy minden más mozdítható tárgyat. A kastélynak mindenképp magyar tulajdonost szeretnének, hogy ne idegenek kezére játsszák az értékeket. Ez az érvelés kicsit gyengének tűnt az omladozó, félig kiégett tetejű kastély árnyékában. A reménysugár egy magyar kardiológus lehet, aki évek óta szemezget a kastéllyal, csak egy partnerre vár, mert egyedül nem mer belevágni a vállalkozásba.