Teréz távbeszélőközpont

Egyéb építmény
közmű- és távközlési műtárgy
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
irodaház
rövid leírás:
A zártsorú beépítésben álló, háromemeletes épület két utcai homlokzattal épült ki, főbejárata a Nagymező utca felől nyílik. A Hajós utcai homlokzat alagsorral, magasföldszinttel épült. A Nagymező utcai főhomlokzathoz képest a telek bal oldalán épült fel a két utcai szárnyat összekötő oldalszárny. Az épületbelsőben a kapualjak, a főlépcsőház és az egykori nagy kapcsolóterem őrzik maradéktalanul az egykori kialakítást. Tervezte Balázs Ernő építőmester.
külső leírás:
A zártsorú beépítésben álló háromemeletes épület két utcai homlokzattal épült ki, főbejárata a Nagymező utca felől nyílik. A Hajós utcai homlokzat alagsorral, magasföldszinttel épült. A Nagymező utcai főhomlokzathoz képest a telek bal oldalán épült fel a két utcai szárnyat összekötő oldalszárny.
Nagymező utca felőli főhomlokzatát függőlegesen egytengelyes, oromzatos lezárású oldalrizalitok, vízszintesen a földszint és a második emelet feletti osztópárkányok, valamint a balusztrádos attika tagolják. Az alsó osztópárkány egyszerű kialakítású. A második emelet feletti keskeny párkány a harmadik emeleti ablakok mellvédjével összekapcsolódik, s az ablakok végigfutó könyöklőjével együttesen alkotnak egy erőteljes vízszintes tagolást adó sávot. A homlokzat földszintje héttengelyes (1+5+1), az emeletek tizenegy tengelyesek (1+9+1). A szélső rizalitok nyílászárói többosztatúak, az emeleteken kettős, illetve hármas ikerablakok láthatóak. A földszint vakolt falsíkja vízszintes sávozású, az emeleteken téglaburkolattal borított. A homlokzat összes nyílása műkő keretelésű. A földszinti páratlan tengelyekben magas, félköríves, többosztatú ajtónyílás található, a jobb szélső tengelyben a bejárati kapuval. A bejáratot gazdag keretelés emeli ki, a lábazat felett a félköríves kapunyílást egy féloszlop, s azon tagozott ívű keret fut körbe. Ezt két oldalról egy-egy faltükrös törzsű pilaszter kereteli, a pilaszterek felett a kapu ívének vonalában díszes konzolok tartják a golyvázott, középen puttódíszes táblával megtört csonkatimpanonnal záródó szemöldökpárkány zárja. A földszinti páros tengelyekben egyenes záródású, felülvilágítós ajtónyílások találhatóak. Az emeleteken a szélső rizalitokon belül záróköves szalagkeretű, álló téglány formájú ablakok nyílnak. Az oldalsó tengelyekben az első emeleten szegmensíves zárású hármas ikerablak, a második emeleten egyenes záródású kettős ikerablak, a harmadik emeleten egyenes záródású hármas ikerablak, középső osztása felett timpanonos szemöldökpárkánnyal. A rizalitokban a harmadik emeleti ablakok folytatásaképpen kosáríves vakmérműves, az ablakokhoz hasonlóan osztott, a keretek között vakolt, mustradíszes felület látható. Ez a mustradíszes falmező a hullámos csúcsívű oromzat homlokoldalát nagyrészt kitölti, kétoldalt egy-egy pilaszter keretezi, felette maszkdíszes indamotívum, afelett az oromzat csúcsán törpe falpillérekkel és kagylódísszel keretezett magyar címer látható.
Hajós utcai homlokzatának kialakítása a Nagymező utcai homlokzat egyszerűsített mása. Itt a teljes falfelület téglaburkolatú, a nyíláskeretek szintén műkőből készültek. A díszes keretelés által kiemelt kapu a bal első tengelyben található. Alagsori szintjén szegmensíves ablakok, következő három szintjén egyenes záródású ablakok, harmadik emeletén félköríves záródású ablakok találhatóak. A homlokzatot vízszintesen a földszinti és első emeleti ablakok keskeny könyöklőpárkánya, a második és harmadik emelet felett háromtagos osztópárkány tagolja. A szélső tengelyekben levő nyílások ikernyílások. A harmadik emelet szélső tengelyeit egyszerű pilaszterek keretezik. A kapu keretelése a Nagymező utcai kapu kereteléshez nagyon hasonló, kissé egyszerűbb megoldásokkal.
Az ingatlan jelenleg felújítás alatt áll, műszaki állapota jó.

Változatlanul hibátlan az állapota