Somogy
Siófok Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, középkori eredetű, újjáépítve késő barokk stílusban 1784-ben. Átalakítva romantikus stílusban 1854-ben. Bővítve 1894-ben.

A gyülekezet templomáról először egy 1703-ból való feljegyzés szól, miszerint a betörő rácok a templomot felégették.
A középkori eredetű templomot 1784-ben építették újjá késő barokk stílusban, 1854-ben romantikus stílusban átalakították, 1894-ben bővítették ki, magasították a templom falait és a templomtornyot.

Utolsó felújítása:
Idős helybéliek sem emlékeznek rá. Hosszú évek óta csak a tető fedésen végeztek cseréppótlást, belül is csak kisebb javítások történtek.

Két éve történt egy szakértői felmérés a szükséges javításokról, de abból eddig semmi sem valósult meg.
A felmérés:

VÉDETT TEMPLOMOK ÁLLAPOTFELMÉRÉSE
A KOPPÁNYVÖLGYI HACS TERÜLETÉN :

Jelenlegi állapota:
A hódfarkú cserépfedés igen régi, erősen elhasználódott, A gondosan végzett cseréppótlásnak köszönhető, hogy mennyezeti beázások nincsenek. A kis elő állású és ereszcsatorna nélküli ereszpárkányról leömlő víz nagy felületeken lemosta a homlokzati festékréteget. Ez a víz a nagy előreállású és vízszintes tetejű lábazatról felverődve áztatta át a falakat és bontotta meg a homlokzatvakolatot.
Talajból felszívódó nedvesség nyomai nem észlelhetők. A belső
felületek a padlószint felett szárazak, átázás csak a homlokzati lábazat magassága felett, de ott igen kiterjedt felületeken
jelentkezik.
Az ereszcsatorna nélküli tetőről lezúduló víz és a lösz talaj veszélyes voltára figyelmeztetnek a templom csegelyes dongaboltozatainak két boltövén észlelhető repedések. Ezek a hosszanti falak, falpillérek némelyikének süllyedésére utalnak.
Javaslat:
Sürgősen le kell cserélni az avult, pórusaiban is mohával telitett
cserépfedést. Új hódfarkú cserépfedést kell készíteni. Egyidejűleg
át kell vizsgálni és szükség szerint javítani kell a fa tető
szerkezetet. Az épület lábazatát meg kell védeni a tetőről lezúduló víztől.
Ezért javasolom
az épületet ereszcsatornákkal felszerelni, és azokat a falaktól
biztonságos távolságra elvezető lefolyókkal kialakítani. Meg kell oldani a bejárat előtti lemélyített terület biztonságos
vízelvezetését. Megfontolandó a nagy terhet viselő boltövek vonóvasas megerősítése. Ennek indokoltságát statikai vizsgálat alapján javasolom megállapítani.
A fentiek megtörténte után kell, és csak ekkor érdemes az átázott
Belső vakolatot leverni és a szükséges magasságig lélegző
vakolatot felhordani. Végül a homlokzati felületeket meg kell
tisztítani a tetőről származó mohás szennyeződéstől és a szükséges vakolatjavítások után az egész épületet újra kell festeni.
Sürgősség:

A térség legrégebbi műemlék-templomai közé tartozó épület mielőbbi megóvása és szakszerű helyreállítása halaszthatatlan

Most még megakadályozható, hogy olyan további károsodások érjék, amely miatt csak aránytalanul nagy költséggel lenne felújítható.