Somssich-kastély

Somogy
Kaposvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Iroda és vendégszobák, volt Somssich-kastély. Barokk, 18. sz.-i eredetű. Átépítve neobarokk stílusban. Kertje természetvédelmi terület.

2014.09.16 16:35 ngabi állapot: 3 - egyéb

Lovas rendőröket képeztek
Somogysárd Somssich-kastélya a 18. század közepén épült barokk stílusban. A háború után, 1953-tól méntelep működött itt, a falubeliek elmondása szerint akkoriban nagyon vigyáztak a kastélyra és a körülötte levő gazdasági épületekre. Mind a méntelep, mind a kastély 1993-ban a belügyminisztérium tulajdonába került, itt képezték a lovas rendőröket egészen 2007-ig.
Ebben az időszakban a kastély állapota siralmassá vált, a lovak pedig egyszer csak eltűntek. A falubeliek csak találgatni tudnak, mi lett a sorsuk. A rendőrség visszaadta a kastélyt a helyi önkormányzatnak, mondván, nem tudja tovább finanszírozni az évi 150-200 milliós veszteséget. Azóta a kastély szigorúan védett, nem látogatható.
Amikor ott jártam, épp a tető szigetelésén dolgoztak. Igyekeznek menteni, ami menthető, és folyamatosan pályáznak, hogy minél szebben fel tudják újítani az épületet. A parkban már sokat haladtak a munkálatokkal, az elburjánzott növényzetet sikerült kiirtani, ismét láthatók a pompás ősfák. A helyiek minden erejükkel azon vannak, hogy megmentsék a kastélyt, amely a rendőrök megjelenése előtt munkahelyet és büszkeséget jelentett nekik.

Kereszt (0.146 km)
Kereszt (0.180 km)