Megyeháza; Megyei Elme- és Ideggyógyintézet

közigazgatási épület
megyeháza
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Megyei Elme- és Ideggyógyintézet, volt megyeháza, copf, 1769-1795. Tervezte Salvatore és Guiseppe Aprilis. Dísztermében stukkók, copf 1770 körül.
:
A Szabadság tér északi oldalának lezárásaként emelkedő egyemeletes, négyszög alaprajzú, zárt udvaros épület.
Déli és keleti szárnya alápincézett nyeregtetős, cserépfedésű.
K-i főhomlokzata 2+5+3+5+2 tengelyes, kis kiülésű oldal-és középrizalittal. Az épület főbejárata a középtengelyben nyílik, díszes faragott kőkapu. A belső keret viszonylag egyszerű, az ívtartó kövek egymásfelé kunkorodó indái és az ív alján lévő csigák díszítik. Az ív záróköve, mint erőteljes voluta, középen az erkély alatt kiugrik, s mint konzol az erkély nagy részét is hordja. A konzol díszítőeleme egy lefelé néző maszk.
A terhet hordó pillérkötegek egyes pillérei tört vonalba vannak elhelyezve, de a kapunyílással összefüggésben vannak.
A földszinti ablakok egyenes záródásúak, füles szalagkeretelésűek. Az emeleti ablakok egyenes záródásúak, a könyöklőpárkány alatt ovális vakolattükör, az ablakok felett egyszerűsített rocaille motívumok és íves szemöldökpárkány.
A középrizalit emeletén a kapu fölött, három kőkonzolon nyugvó kőbábos erkély. A középrizalit ablakai félköríves záródásúak, vasrácsot utánzó stukkódísszel, félköríves szemöldökkel. A rizalitokat törtívű oromzat zárja le, a két oldalsó hegedű alakú, középütt kör alakú padlásszellőzővel.
Korányi utcai homlokzata 23 tengelyes, kialakítása hasonló a főhomlokzatéhoz.
A K-i szárny udvari homlokzatán ugyanazok a díszítőelemek, mint a főhomlokzaton, középütt előreugró lépcsőház.
A többi szárny udvari homlokzata egyszerűbb, egyenes záródású, szalagkeretes ablakokkal. Minden szárnyban előreugró lépcsőház, mely fölött törtvonalú oromzat. Az udvari szárnyak földszintjén (É-i és D-i szárny) beüvegezett árkádos folyosó.
Az udvar délnyugati sarkából átjáró vezet a déli udvarba, ahol modern épületrészek állnak.

Az előtte elhelyezett tábla hirdeti, hogy az Észak-Alföldi Régió keretein belül kapott támogatást rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére. Több helyen mutatkozik valamennyi oldalán falhiba, remélhetőleg rendbe fogják hozni.