Református templom és fa harangláb

Fehérgyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, és fa harangláb. A templom gótikus, 15. sz. Szentélyében reneszánsz pasztofórium részletei. Famennyezet a 17. sz. végéről. Berendezés: faragott szószék hangvetővel, 17. sz. vége. A fa harangláb a 18. sz.-ból.

A templom egy enyhe emelkedőn áll, tőzeges-lápos környezetben. Az év nagy részében száraz ez a terület, de időnként – mint most is, amikor rengeteg eső esett – az északi és a keleti oldala veszélyeztetett. Az egész épület vizesedik, de főként az említett oldalakon és a bejáratnál. A templombelsőben semmi változás nincs, a sekrestye fala nem repedt tovább.
Eredmény, hogy a haranglábat felújították, 2 éve még befóliázva várta a beavatkozást. Szerkezete stabil, a fa csapolások jó állapotúak, a fa szegelést vasszögekkel meg kellezz erősíteni.
(A fényképezőgépemnek lemerült a nap folyamán az akkumulátora, mobillal kényszerültem készíteni a felvételeket.)

Sírkövek (0.004 km)