Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, késő román és gótikus, 13-15. sz. Részben átalakítva 1777-ben. Bővítve az 1920-as években. A szentély falán és a diadalíven falképek, 15. sz.
:
A település központjában kisebb magaslaton áll.
Egyhajós, egyenes záródású szentéllyel, homlokzatból előrenyúló Ny-i toronnyal épült, nyeregtetős épület, K felé néző szentéllyel.
Bejárata a hosszház Ny-i oldala elé épített torony alatt nyílik. Félköríves bejárata fölött résablak, harangszinten két résablak.
A tornyot bádog gúlasisak fedi.
Oromfalának sarkain egy-egy támpillér áll.
A hajó D-i oldalát két résablak tagolja. Itt a vakolat alatt kivehető a középkori bejárat, valamint ablakok nyomai.
A hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentély D-i falát egy, a K-it két nagyméretű, jellegtelen ablak töri át. Az utóbbi falat három támpillér tagolja.
A szentély É-i falához XIX. század végi sekrestye csatlakozik. A hajó É-i része egyszerű tagolatlan.
Nyeregtetős, palafedésű épület.

Jelenleg is jó állapotú templom gondozott kertben.