Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
8346
törzsszám:
6171
szélesség (lat):
N 48° 3,382'
hosszúság (lon):
E 21° 52,317'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
cím:
helyrajzi szám:
644
település KSH kódja:
28802
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, késő barokk, 1796. Eklektikus átalakításokkal. Berendezés: úrasztala, szószék, papi szék, padok, 19. sz. első fele.
:
Egyhahós, K-Ny-i tájolású, mindkét végén egyenes záródású, téglából épült, későbarokk teremtemplom, melynek K-i végéhez egy 28 m-es, órapárkányos torony, D-i homlokzatához pedig kis bejárati előcsarnok csatlakozik.
A hajó K-i, oromzatos, attikás homlokzatához a középtengelyben illeszkedő, négyszögletes alaprajzú torony - melyet valószínűleg a középkori templom egyenes záródású szentélyének helyére, vagy tetejére építettek - háromszintes. Az alsó szintet a középsőtől elválasztó párkány lényegében a templomhajó koszorúpárkányának a folytatása. Az alsó szint sarkai lekerekítettek. A főbejárat a torony K-i homlokzatának középtengelyében nyílik. A torony külső- és belső, a hajóba vezető bejáratának kosáríves kőkerete van, felül indákkal övezett kartusdíszítéssel, oldalt a káváin egy-egy rozettával. A külső ajtónyílás fölött könyöklőpárkányos, vakolt keretes vakablak látható. Az É-i és D-i homlokzatrészen egy-egy ovális, kisméretű, kőkeretes ablaknyílás található.
A torony második szintjében, a Ki oldalon kis téglalap alakú, vakolt keretes, könyöklőpárkányos ablaknyílás látható. Ugyanilyen jellegű vakablakok vannak az É-i és D-i homlokzatrészeken.
A harmadik órapárkányos szint minden oldalán egy-egy nagyméretű, könyöklőpárkányos, szegmensívvel lezárt, zsalugáteres ablaknyílás van. Az erősen kiugró órapárkányt homlokzatonként egy-egy gyámpár tartja.
A második és harmadik szintben a torony sarkai élszedettek, és minden homlokzat faltükrös.
A bádoggal borított toronysisak törtvonalú, hasábtagos, csúcsos, sarkai élszedettek.
A templomhajó sarkai lekerekítettek. Az É-i homlokzat síkja tagolatlan. Itt egyenlő elosztásban három nagyméretű, félköríves lezárású, vakolt keretes ablaknyílás látható.
A Ny-i homlokzat ablaktalan.
A D-i homlokzathoz illeszkedő előcsarnok nyeregtetős, attikás. (Az oromzatos, attikás rész csúcsánál 1758-as, vakolt évszám látható.) D-i falának középtengelyében nyílik a kőkeretes mellékbejárat. A kőkeret díszítése hasonló K-i bejárat kőkeretének díszítéséhez. Az előcsarnokból jobbra és balra is egy-egy nagyméretű, félköríves lezárású, vakolt szalagkeretes ablaknyílás van a hajó homlokzatában.
A hajó tetőzete K-i végén oromzatos, Ny-i végén kontyolt nyeregtető, hódfarkú cseréppel fedve.
Az előcsarnok tetőzetének borítása fémlemez.

Állapotjelentések

2017.07.29 11:54 ngabi állapot: 4 - pont: 106

Az előző jelentés óta nincs változás

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Orosz-kastély (4.672 km)
Középület (4.733 km)
Óvoda épülete (5.415 km)
Mozi (5.561 km)