Megújulásunk támogatója:  

Megyeháza

azonosító:
8359
törzsszám:
9236
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
megyeháza
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
221
település KSH kódja:
17206
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Megyeháza épülete, földszint + emelet, zártsorú beépítésű. Eklektikus stílusban épült 1891-1892-ben, Alpár Ignác tervei szerint.
:
Zártsorú beépítésben álló, összetett alaprajzú, egyemeletes, alápincézett épület. Nyeregtetős, palával fedett.
Előreugró középrészéhez 4 tengelyes oldalszárnyak kapcsolódnak, melyekhez mindkét oldalon az utca vonaláig előrelépő szárnyépületek csatlakoznak.
Az épület főbejárata az épület középtengelyének előreugró portikuszából nyílik.
A kapu félköríves záródású, a portikusz felett balluszteres mellvédű erkély. A kapu két oldalán a földszint sávozott, 1-1 egyenes záródású ablakkal.
Az emeleti részen ionizáló falpillérek osztják a homlokzatot. Az erkély nagyméretű, egyenes záródású, osztott ajtaját kettős ionoszlopok szegélyezik. Az erkélyajtó mellett félköríves, gazdagon keretelt ablakok. Mellettük szoborfülke Szent István és Szabolcs vezér szobraival. A szoborfülkék felett füzérdísz és ördögfej. A fogazott párkány fölött 3 világító ablak, közöttük gazdag stukkódísz. A főpárkány fölött félköríves oromzat, a megye címerével. A tetőív 3 bádog padlásszellőző.
A középrésztől hátrébb 1-1 oldalrész, melynek emeleti és földszinti részén ikerablakok. A középrészt a szárnyépületekkel 1-1 négytengelyes rész köti össze, melynek földszintjén egyenes záródású, záróköves ablakok, emeleti részén egyenes szemöldökű és oromzatos ablakok váltakoznak.
A szárnyépületek homlokzata az utcaszintig fut ki. 2+1+2+1+2 tengelyesek, oldal- és középrizalittal. A középrizalit földszintje kváderezett, egyenes záródású ablakokkal. A középrizalitból félköríves fakapuk nyílnak, két oldalukon rusztikázott 3 oszlopokkal keretezve.
A bejárat felett három konzolon nyugvó balluszteres mellvédű erkély.
Az emeleti ablakok egyenes záródásúak, a rizalitokban oromzatosak. A homlokzatot fogazott főpárkány zárja. A tetőn bádog padlásszellőzők.
Udvari homlokzatán előreugró lépcsőház. A homlokzat sávozott, alul kereteletlen, az emeleten szalagkeretelésű, egyenes záródású ablakokkal.

Állapotjelentések

2017.07.30 17:59 ngabi állapot: 5 - pont: 5

Jó állapotban van, látszik a gondosság

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.043 km)
Lakóépület (0.044 km)
Lakóépület (0.074 km)
Béke Szálló (0.076 km)
Lakóépület (0.085 km)