Megújulásunk támogatója:  

Megyeháza

azonosító:
8359
törzsszám:
9236
szélesség (lat):
N 47° 57,425'
hosszúság (lon):
E 21° 42,859'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
megyeháza
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
221
település KSH kódja:
17206
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Megyeháza épülete, földszint + emelet, zártsorú beépítésű. Eklektikus stílusban épült 1891-1892-ben, Alpár Ignác tervei szerint.
:
Zártsorú beépítésben álló, összetett alaprajzú, egyemeletes, alápincézett épület. Nyeregtetős, palával fedett.
Előreugró középrészéhez 4 tengelyes oldalszárnyak kapcsolódnak, melyekhez mindkét oldalon az utca vonaláig előrelépő szárnyépületek csatlakoznak.
Az épület főbejárata az épület középtengelyének előreugró portikuszából nyílik.
A kapu félköríves záródású, a portikusz felett balluszteres mellvédű erkély. A kapu két oldalán a földszint sávozott, 1-1 egyenes záródású ablakkal.
Az emeleti részen ionizáló falpillérek osztják a homlokzatot. Az erkély nagyméretű, egyenes záródású, osztott ajtaját kettős ionoszlopok szegélyezik. Az erkélyajtó mellett félköríves, gazdagon keretelt ablakok. Mellettük szoborfülke Szent István és Szabolcs vezér szobraival. A szoborfülkék felett füzérdísz és ördögfej. A fogazott párkány fölött 3 világító ablak, közöttük gazdag stukkódísz. A főpárkány fölött félköríves oromzat, a megye címerével. A tetőív 3 bádog padlásszellőző.
A középrésztől hátrébb 1-1 oldalrész, melynek emeleti és földszinti részén ikerablakok. A középrészt a szárnyépületekkel 1-1 négytengelyes rész köti össze, melynek földszintjén egyenes záródású, záróköves ablakok, emeleti részén egyenes szemöldökű és oromzatos ablakok váltakoznak.
A szárnyépületek homlokzata az utcaszintig fut ki. 2+1+2+1+2 tengelyesek, oldal- és középrizalittal. A középrizalit földszintje kváderezett, egyenes záródású ablakokkal. A középrizalitból félköríves fakapuk nyílnak, két oldalukon rusztikázott 3 oszlopokkal keretezve.
A bejárat felett három konzolon nyugvó balluszteres mellvédű erkély.
Az emeleti ablakok egyenes záródásúak, a rizalitokban oromzatosak. A homlokzatot fogazott főpárkány zárja. A tetőn bádog padlásszellőzők.
Udvari homlokzatán előreugró lépcsőház. A homlokzat sávozott, alul kereteletlen, az emeleten szalagkeretelésű, egyenes záródású ablakokkal.

Állapotjelentések

2017.07.30 17:59 ngabi állapot: 5 - pont: 5

Jó állapotban van, látszik a gondosság

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.042 km)
Lakóépület (0.045 km)
Béke Szálló (0.074 km)
Lakóépület (0.076 km)
Lakóépület (0.088 km)
Lakóépület (0.092 km)
Lakóépület (0.102 km)
Zsinagóga (0.105 km)
Lakóépület (0.117 km)
Lakóépület (0.163 km)