Jármy-kúria

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Mozi, volt Jármy-kúria, klasszicista, 19. sz. eleje.
:
Téglalap alaprajzú, kert felőli keleti oldalán középrizalitos, az út felé egy, az udvar felől kétszintes nyeregtetős épület.
Bejáratai az utca felőli és az udvari homlokzaton nyílnak. Az utcai homlokzat tengelyében 4 hengeres dór fejezetes és két féloszloppal tagolt kőkorlátos tornác nyílik. A tornác két oldalán 1-1 szegmensíves ablak nyílik.
A nyitott folyosó tengelyében egyenes záródású bejárat, két oldalán 1-1 egyenes záródású ablak nyílik. Az udvar felől kétszintes épület földszinti része lábazatszerű, mely nyugat felé, egy homokdombban tűnik el.
Udvari homlokzatának tengelyében középrizalit ugrik ki. Emeletén 1+3+2 tengelyes. Szegmensíves ablakai felett hasonló ívű szemöldökpárkánnyal. Homlokzata vízszintes karcolt díszítésű.
Földszinten szegmensíves bejárat a rizalit tengelyében az itt lévő helyiségekbe kisméretű szegmensíves ablakok nyílnak. Az emeletre, a rizalittól balra újabb építésű külső egykaros lépcső vezet.
Az épület É-i és D-i oldalfalain 3-3 db szegmensíves záródású és szemöldökpárkányos ablak nyílik.
Összetett kontyolt nyeregtetejét hódfarkú műemlékpala fedi.

Egy kicsit megváltozott az épület funkciója. Könyvtár lett belőle. Uniós pályázaton nyert pénzből egy felújítást is kapott.