Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
84
törzsszám:
15015
szélesség (lat):
N 47° 29,964'
hosszúság (lon):
E 19° 2,128'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6473
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Emeletes klasszicista lakóház, 1815. Középkori részletekkel.
:
Zártsorú beépítésben álló, emeletes lakóház, két kis udvarral, cserép héjazatú félnyeregtetővel. Főhomlokzatának földszintje az enyhén kiugratott lábazat fölött vakolatból kialakított vízszintes sávozással díszített. Bal oldalon nyílik a szemöldökgyámos, kerékvetős, egyenes záródású, kőkeretes, kétszárnyú kapu. A kőkeret kis kiülésű tagozatokkal egyszerűen profilált. Az ívelt szemöldökpárkány geometrikus díszítésű. A kapu fölött, téglalapos faltükörben vakolatból kialakított záradékkővek helyezkednek el. A földszint jobb oldalán kőkeretes ablak látható. A lábazaton, az ablaktól jobbra négyszöges pinceablak.
Az emelet háromtengelyes. A kőkeretes ablakok között álló téglalapos, keskeny faltükrök húzódnak, alattuk fekvő teglalapos faltükrök vannak. Az ablakok fölött 1-1 kőből faragott dombormű helyezkedik el. A homlokzatot háromrészes főpárkány zárja. A homlokzat sárgás, a faltükrök fehér meszelésűek.
A Tóth Árpád sétány felőli homlokzat egyszerűbb. Nyílásai szalagkeretesek, a keretük bemélyed a homlokzat síkjába. A kővel borított lábazaton két, fekvő téglalapos, vasrácsos pinceablak nyílik. A földszinten jobbra szeles ablak, balra ikerablak található. Mindkettő vasrácsos. Az emeleten zsalugáteres ablakok vannak; némelyik zsalugátere már hiányzik. Az okkersárgára festett homlokzatot homorlatos főpárkány zárja.

Állapotjelentések

2012.09.28 12:10 klo állapot: 5 - pont: 7

Az épület állapota továbbra is kifogástalan.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.029 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.070 km)
Lakóház (0.074 km)
Lakóház (0.082 km)
Lakóház (0.087 km)
Lakóház (0.091 km)
Lakóház (0.094 km)
Lakóház (0.100 km)