Kisvárda Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, gótikus eredetű, átépített romantikus, 1880 körül. A karzat alatt korábbi, 18. sz.-i festett mennyezet része.
:
A település központjában, magas dombon álló, K-Ny irányban tájolt, megközelítőleg téglalap alaprajzú, romantikus stílusban átalakított, gótikus, középkori templom, D-i homlokzatához középen illeszkedő, romantikus toronnyal.
Az 1860-ban épített, 26 m magas torony háromszintes. Az egyes szintek homlokzatait falsávok keretezik. Az alsó szint D-i oldalán csúcsíves, vakolt ajtónyílás, fölötte kör alakú, bemélyedő ablaknyílás látható. A második szint D-i homlokzatának faltükrében közepén kör alakú ablak van. A harmadik szint egyes homlokzatainak felső része kicsúcsosodó, az itt látható falsávok fogazott kiképzésűek. Minden oldalon egy-egy könyöklőpárkányos, csúcsíves lezárású, zsalugáteres, gótikus ablaknyílás látható. A tornyot a négy oldalnak megfelelően két kis egymást keresztező nyeregtetőre épülő, nyolcszög alapú, fémlemezzel borított, hegyes gúlasisak fedi le.
A toronytól jobbra és balra, a templomhajó D-i homlokzatában, egy-egy csúcsíves záródású új ablak helyezkedik el. Ezektől K-re és Ny-ra szintén látható egy-egy kisebb, keskeny, íves lezárású, mélyedéssel jelzett ablak.
A templomhajó K-i oldalának sarkait támpillérek támasztják, melynek belső oldalain kivehetők az egykor földcsuszamlás következtében ledőlt szentély falcsonkjai. A homlokzat felső részén, középen, egy kisméretű, csúcsíves ablaknyílás látható.
Az É-i homlokzat ablaktalan, középtengelyétől kissé Ny-ra támpillér támasztja. A középkorban ezen az oldalon is volt egy csúcsíves ajtónyílás.
A Ny-i fal sarkait egy-egy háromlépcsős támpillér támasztja. A homlokzat közepén 1974-ben megtalálták az egykori csúcsíves bejáratot, melynek helyét most bemélyítve és más színnel jelzik.
A templomhajót mindkét végén kontyolt, műpalával borított nyeregtető fedi le. Kívülről az egész épület fehérre kőporozott, lábazata szürke.

Még ide sem érkezett el Európa!

Vay-kastély (4.395 km)