Nyírbátor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, gótikus, 14-15. sz. részben átalakítva. Torony, 1750. Oratórium a 20. sz.-ból. Belsőben falképek, gótikus, 15. sz. és festett ornamentika, 17. sz. Berendezés: oltár, szószék, késő barokk, 18. sz. vége.
:
Ma a település központjában, utcák körülvette kis dombon áll.
Egyhajós, hosszházas, poligonális szentélyzáródású, egy homlokzati toronnyal ellátott, nyeregtetős épület, K felé néző szentéllyel.
Bejárata a hosszház Ny-i oldala elé épített torony alatt nyílik. Kosáríves, szalagkeretes, zárókővel díszített bejárata felett címerdísz található.
A torony szintjeit osztópárkányok tagolják. Az első szinten félköríves, szalagkeretes ablak, fölötte lévő két szinten is ugyanilyen ablakok és a fölött félórapárkány. A toronysisak többszörösen tört bádog.
A D-i oldal középső tengelyében a homlokzat síkjából emelkedik ki. A két, rézsűs ablak között egykori bejárat maradványa, e fölött szegmensíves, vakolt fülke felirattal. Ezen az oldalon van még egy XIX. századi toldalék.
A szentély poligonális záródású, középső tengelyében egy rézsűs körablak és három támpillér látható.
A hajó É-i oldalához csatlakozik a sekrestye, K-i falán kisméretű rézsűs résablak nyílik. A hajó ezen oldala tagolatlan.
Nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület.

Felújítva, nagyon jó állapotú