Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, román kori - gótikus, 13-14. sz. Későbbi átalakításokkal. Berendezés: szószék, barokk, 18. sz.
:
Országút mellett, azzal párhuzamosan, szabadon álló, támpillérekkel támasztott, egyhajós, középkori eredetű, deszkatornyos téglatemplom. A K-Ny-i tájolású épület K-i vége félkörívesen, a Ny-i pedig egyenesen záródik.
A templomnak egy bejárata van, amely a Ny-i oromfalas - egyébként a torony miatt csonka - homlokzat középtengelyében, kiugratott mezőben nyílik. A bejárat lépcsős bélletű, csúcsíves. Fölötte, még mindig a kiugratott mezőben, csúcsíves vakablak látható. A csonka oromfal közepén, a homlokzat síkjában, kis, szegmensíves lezárású ablaknyílás van. A Ny-i homlokzat sarkait egy-egy kétlépcsős, átlós támpillér támasztja.
A D-i homlokzathoz szintén két darab kéttagolású támpillér illeszkedik. Közöttük két félköríves záródású, tölcséres ablaknyílás van.
A templom K-i végében található a félköríves szentély, melynek D-i és K-i részein összesen három félköríves lezárású, az előzőekkel kb. azonos méretű ablak nyílik.
Az épület ablaktalan É-i falát a hajó és a szentély határánál egy kétlépcsős támpillér támasztja.
A templom tetőzete. Ny-i végén csonka oromfalas, K-i végén félkúposan lezárt nyeregtető, melyet műpalával, illetve a szentély fölött bádoggal borítottak. A tető Ny-i végében zsindelyes sisakja törtvonalú, kerekített élű gúlasisak.
A templomot kívülről fehérre meszelték.
A pillérek lépcsőit lemezzel fedték le.