Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
Lakóház és melléképületek, népi.
:
A Felső Tiszavidék egyik legjelentősebb települése Tarpa. A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat.
A Petőfi s. u. 11. sz. alatt, az 560/1 hrsz.-ú telken található az 1900-ban épített lakóház. Az épület jellegzetes tarpai nagygazdaház képét mutatja.
A csonkakontyos ház teteje palával van fedve, a tetőgerinc közepén egy darab téglakémény látszik. Az épületnek van csapadékelvezető csatornája. A favázas, paticsfalú hát falazata néhol- elsősorban az utcai homlokzaton- erősen mállik.
A szürkére festett magas kőalapot a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az utcai homlokzatát rózsaszínre festett pilaszter (falpillér) aplikációval tagolják.
Sárgára festett oromfalán klasszicista motívumok (két szélén két kör, középen stilizált kagyló motívum). A színes vakolatdíszes utcai homlokzaton található még két, zsaluzott padlásszellőző- ablakocska és a ház építésének éve (1900.) külön vakolatdíszen, az oromfal közepén. A lakóház -eltekintve a szürke kőalaptól és a színes oromfaltól- fehérre van meszelve. Az épület udvari homlokzata lopott tornácos. A deszkamellvédes (rédelyes) tornác négy zömök faoszlopa esztergályozott díszítésű. Az esztergált tornácoszlopokkal karfa köti össze. A tornácot műkő lapokkal borították, itt található a padlásfeljáró is.
A portát az utcától függőlegesen deszkázott kerítés választja el. Az 1872-ben készített cseréppel borított fedeles kiskapu a fejlett tarpai ácsmesterség szép emléke.

Az épület állapota alapvetően jó, de a tetőn a zsindely valamint a kerítés és a kapu megkopott, jót tenne neki egy festés-felújítás.