Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8471
törzsszám:
9983
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
764
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 km-re fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A falu egyik főutcáján, a Rákóczy utca 127 sz. alatt, a Rákóczy és a Hunyadi utca térré öblösödő kereszteződésénél található az 1872-ben épített lakóház.
A csonka kontyos ház palával van lefedve. Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A favázas vályogfalú ház fehérre meszelt, lábazata szürke. Az utcai Homlokzata pilaszter applikációval tagolták. oromfalán piros, zöld és fehér színűre festett klasszicista jellegű vakolatdíszek: a két szélén kör alakú dísz, benne virágmotívummal, középen a két szélső zsalut padlásszellőző ablakocska mintájára követő vakolatdísz benne virágmotívummal, felette félkör alakú koszorúval. Az oromfalra festették az épület építésének évét is. Az utcai homlokzat falazata helyenként már mállik. A lakóház udvari oldala eredetileg végéig tornácos volt, később a tornác utolsó traktusát leválasztották, deszkával beborították, és nyári konyhának alakították ki. A tornácot 5 db. vaskos, kőlábos, fehérre meszelt vályogoszlop tartja. A tornác mellvédje függőlegesen deszkázott. Az eresz alatt szépen faragott deszkasor húzódik végig a tornácoszlopok között. A padlásfeljáró létrája is a tornácról indul. Az épület utcai homlokzatának érdekessége még az oromfal és a csonkakontyos tető találkozásánál végighúzódó bádogcsipke. Az épületen megőrizték az eredeti nyílászárókat. Az utcai homlokzat 3 nagyméretű ablakának kerete zöldre van festve. A lakóház jómódú tarpai nagygazda házának benyomását kelti.

Állapotjelentések

2018.09.21 10:54 fehér állapot: 2 - pont: 26

Nagyon lepusztult ez a hajdan gazdago díszített módos gazdaház: vakolata jórészt lehullott, vakolatdíszei szinte teljesen eltűntek, a tetőzete mohásodik, az oromzatán a bádogcsipke is ledobta a színét és rozsdásodik. A tornác is rossz állapotban van. Kár érte.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.203 km)
Lakóház (0.288 km)
Lakóház (0.293 km)
Lakóház (0.314 km)