Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8475
törzsszám:
9978
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
366
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. A faluszéle felé lévő Széchenyi utca 88 sz. alatt álló 1865-ben épített lakóház. A csonka kontyolt ház teteje cseréppel fedett, a cseréptető gerincén két téglakémény áll. Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája.
Homlokzatát barnára festett pilaszter applikációval tagolják. oromfalán barnára festett vakolatdíszek láthatók. A vakolatdíszes utcai homlokzaton található még két beüvegezett padlásszellőző ablakocska és a ház építésének éve külön vakolat díszen, az oromfal közepén
A vályogfalú lakóház- az utcai homlokzat barna vakolatdíszei és a tornác barnára festett vályog mellvédje kivételével- fehérre van meszelve. kőlábazatát a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Lábazata barnára festve. A tornác vályogfalú mellvédjén 6 db. tornácoszlop esztergályozott díszítésű.
A szerkezetek merevítő könyökfái, a kötések ívesek, szépen megmunkáltak. A tornácoszlopokat léc köti össze. A tornácot végig szőlő lugas futja be. A lakóépület mögött melléképületben ólak találhatók, azok mögött pedig az istálló áll.
A portát az utcától elválasztó kerítés vasból készült beton lábazattal. Az épület a tipikus tarpai nagygazda ház képét mutatja.

Állapotjelentések

2018.09.21 12:39 fehér állapot: 3 - pont: 26

Az épületen semmiféle felújítást nem végeztek, ennek megfelelően az állapota tovább romlott. A falain a fehér és az alatta lévő sárga festékréteg is lekopik, sok helyen már csak a repedezett vakolat látszik. Szép fatornácáról is lekopott a festés, a kert elhanyagolt, gazos. Nem tudtam senkitől megkérdezni, hogy ott él-e a tulajdonosa.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.185 km)
Lakóház (0.191 km)
Lakóház (0.314 km)
Lakóház (0.504 km)