Andrássy-kastély

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gyermekotthon, volt Andrássy-kastély, épült 1880-1885 között, valószínűleg Alpár Ignác tervei alapján.

2016.04.03 15:18 Kimberli1 + Imi30 állapot: 5 - koordináta: N 48° 1,023' E 21° 10,438' - pont: 19

A kastély felújítása befejeződött. Egy kis része múzeumként funkcionál (a földszint 4 szobája, és a lépcsőfeljáró). A többi rész le van zárva, esküvőre, rendezvényekre adják ki. Nekünk kissé hiányérzetünk volt, hogy egy ilyen impozáns kastélyból csak egy ilyen kis részt lehet megtekinteni. A berendezés egy része a látogatható részben modern, pl. a "fekete ebédlő" asztalai és székei, egy részét a bútorzatnak pedig más kastélyból szállították ide. Eredeti bútorzatából szinte minden megsemmisült, csak egy tükör és egy kottatartó maradt fent, ezek is megnézhetőek. Az épület tökéletes állapotban van, és a közvetlen környezete is. Egyedül az óriási parkjának egyes részein a régi lakóházak (gyerekotthon lakásotthonai) nem lettek sem elbontva, sem felújítva, ezek még rontják kicsit a teljes összképet.

Tubus-magtár (1.028 km)
Csárda (1.216 km)