polgárház
városi polgárház
Emeletes barokk lakóház, 18. sz. Emeleti szobáiban barokk falfestés, 1760-1773.
:
Zártsorú, "L" alaprajzú épület, a Dísz tér felé emeletes szárnyal, kétemeletes udvari szárnyal. A szarnyakat cserép héjazatú nyeregtetők fedik. A főhomlokzat földszintje héttengelyes, emelete nyolctengelyes. Az enyhen kiugratott, kővel borított lábazat fölött a vízszintes sávozással tagolt vakolatú földszint sárgára meszelt. A földszint jobb első tengelyében kőkeretes, kosáríves, kétszárnyú, táblás kapu nyílik. A jobbról számított második, ötödik és hetedik tengelyben félköríves, kőkeretes ajtók nyílnak. A kétszárnyú, üvegezett, alsó részükön táblás bejáratok fölött üvegezett timpanon, előttük kétszárnyú, fatáblás külső ajtó található. A fennmaradó tengelyekben kőkeretes ablakok vannak. A földszintet az emelettől egyszerű övpárkány választja el. Az emeleti ablakok faltükrökben helyezkednek el. A tükrök vakolata csapott, krémszínű. A középső négy ablak csoportját kétfelől páros lizénák hangsúlyozzak. A füles kőkeretek könyöklőpárkányosak és záradékköves szemöldökkel ellátottak. A záradékkő két oldalán kis voluták díszlenek. Egyszerűen profilalt főpárkány zárja a homlokzatot. A tetőn két sorban elhelyezett félköríves, bádog keretes szellőzőablakok figyelhetők meg.

2014.02.22 23:59 szépmíves állapot: 4 - egyéb

Az épület ma De la Motte - Beer Palota néven látogatható múzeum, különösen emeleti teremsorának freskós szobái látványosak. Az állami tulajdonú épület kezelője a Forster Központ: