Kálvária és kápolna

kálvária
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A városba vezető főút mellett, a településtől kb. 1 km-re DNy-ra, szabadon álló, összetett alaprajzú együttes, amely egyesíti a kápolna és kálvária funkcióját. Az oszlopokkal három hajóra osztott kápolna homlokzatait pilléres mellvédfal koronázza, tetején járható terasz Kálvária-szoborcsoporttal. A K-i bejárati oldalhoz kétoldalt háromkarú, falazott oldalfallal kísért lépcső kapcsolódik, amely felvezet a teraszra. A félköríves szentély mögött, a Ny-i oldal elé torony épült. A főhajóban fiókos dongaboltozat, a mellékhajók Ny-i szakaszán csehsüveg boltozat, K-i szakaszán fiókos dongaboltozat. Sírkövek: 1812, 1855 és 1872. Berendezés: jellegtelen. Kálvária-szoborcsoport: hasáb alakú talapzatokon Mária, Szent János és Mária Magdolna szobrai, 1780 körül, restaurálva 1995-ben; három kereszten (1816) Krisztus és a két lator újabb szobrai, restaurálva 1927-ben. Az épület felújítva 1992-1995 között. Az együttes K-i oldalához 16, kettő kivételével új keresztúti stáció vezet.

Látszik a felújítás, de nekem nem tetszett, hogy a legfelső szint, a kálvária keresztek lakattal lezárva!

Malom (0.627 km)
Utcakép (0.700 km)