ev. templom
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A főút mellett szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős templom, D-i homlokzata elé enyhén kilépő toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a torony tengelyében nyíló bejárat felett timpanonnal, a féloromzatok végén egy-egy kővázával. Síkfödémes belső. A hajó három oldalán karzat: a D-i oldalon orgonakarzat, a faoszlopos oldalkarzatok mellvédjének festett fatábláin az ótestamentumból és Jézus életéből vett jelenetek, 19. század eleje. Berendezés, faragott kapuszárnyak: 18. század vége. Cibóriumos szószékoltára egyedülálló a magyar emlékanyagban. Eredetileg haranglábbal épült, a torony, az orgonakarzat és a hajó D-i vége feltehetően 1829 körül épült (évszám az orgonakarzat boltívén). Felújítva: 1985.

2012.03.11 09:47 Bélosz állapot: 5 - pont: 31

80.000 eurós támogatás (+ saját forrás) felhasználásával elkészült a teljes KÜLSŐ- és részleges belső felújítás.
A templom külső megjelenése jelenleg gyönyörű!
Sajnos a templom elött -járdányira- elhaladó főút nagyon erősen piszkítja továbbra is a falakat és az állandó rezgés, remegés eddig is és ezután is megviseli az egész épületet.
A belső felújításnál csak a legsürgősebb és legfontosabb teendőket végezték el.

A templom környezete rendezett, mellette egy 1914-18-as PRO PÁTRIA emlékmű áll.