Ózsinagóga

zsinagóga
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykor zsidók lakta tömb belsejében kialakult téren szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület, Ny-i homlokzata előtt emeletes, oromfalas, nyeregtetős lépcsőházzal (a szélein törpepilléres oromfal csúcsán egykor a mózesi kőtáblákkal). A tér felőli, D-i homlokzaton aszimmetrikus helyzetű, törtvonalú párkánnyal lezárt, pilaszteres keretépítményben kőkeretes kapu, kopott, festett, héber betűs építési évszámmal. A bejárat mögött a női karzat alépítménye: keresztirányú, fiókos dongaboltozatú folyosó, belőle Ny felé nyíló két boltozott helyiséggel. A K felé két kőkeretes bejáraton (egyik fölött festett, héber betűs építési felirat) át nyíló zsinagógai teret a tóraolvasó emelvényt közrefogó négy oszlopra, illetve a női karzaton álló pillérpárokra támaszkodó, kopott díszítőfestésű csehsüveg boltozatok fedik. A K-i falon oszlopos keretelésű tórafülke, körülötte festett stukkó függöny-baldachin. A tér Ny-i oldalán a női karzat homlokoldalát képező, oszlopos fakarzat, táblás mellvédje fölött gótizáló mellvédráccsal. Az 1764-ben épített, 1794-ben leégett első imaház helyett épült. Átépítve: 1820 és 1896 körül. A női karzatra vezető lépcsőház: 1896 körül, korábbi kőkeretes bejárat és csúcsívdíszű ajtószárnyak újbóli felhasználásával. Az 1980-as években már pusztuló állapotú, magtárként használt épület boltozatának és tetőszerkezetének megerősítése: 2001.

Sajnálatos, hogy nincs pénz a felújítására