Nunkovits-Honig-ház (Völgységi Múzeum)

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A város főterének K-i térfalát alkotó, utcavonalon szabadon álló, szabálytalan T alaprajzú, emeletes, felülkontyolt nyeregtetős, részben alápincézett, hosszan elnyúló egykori községháza. Utcai homlokzatának földszintjén részben újrafaragott kőkeretű nyílásokban újabb üzletportálok, vaslemezzel borított, 19. század közepi spalettákkal, a két kőkeretes kapu felett konzolos, kovácsoltvas korlátos erkély. Az udvari oldal közepén a földszinten beüvegezett árkádívsoros, mellvédes folyosó. Az udvar DK-i részén kő konzolos függőfolyosó. Az utcai szárny a kapualjak között oldalfolyosós, egytraktusos, azoktól É-ra, illetve D-re kéttraktusos, az udvari keresztszárny egytraktusos. A földszinti helyiségekben fiókos donga- és csehsüveg boltozatok, az emelet síkmennyezetes, a pincékben donga- és csehsüveg boltozat. Vas pinceajtók és belső nyílászárók: 18-19. század. Jelenlegi tömege három 18. századi épület összeépítésével, D-i irányú bővítésével és emeletráépítéssel a 19. században alakult ki. 1880 körül a térre néző homlokzatot historizáló stílusban átalakították. 1903-tól községháza. A 20. században többször átépítették, nyílászáróit, burkolatait részben kicserélték. Felújítva: 1981 és 1986-1988 között.

Az épület felújított