Perczel-kúria

Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Bonyhádról Mőcsény felé vezető főúttól Ny-ra, kis dombon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős kúria, K-i végében alápincézett gazdasági szárnnyal. D-i homlokzata középső szakaszán pilléres, árkádívsoros, mellvédes lopott tornác. K-i, oromzatos homlokzatán a nevelőként évekig itt élt Vörösmarty Mihály emléktáblája. D-i homlokzatához kerítésfal csatlakozik, benne pilléres, kapuszárnyak nélküli kocsi- és gyalogkapu. Kéttraktusos belső, síkmennyezetes és boltozott helyiségek. Részben építéskori nyílászárók. 1743-1746 között építtette az itt akkor birtokot szerző Perczelcsalád. A 20. században átépítve. A kúriától D-re, a kerítésfalhoz csatlakozik az egykori magtár 1957 körül átalakított, bővített épülete. A magtárhoz L alaprajzú, egyszintes melléképület és kétszintes gazdasági épület kapcsolódik. A kúriától DNY-ra az egykori majorsághoz tartozó istálló, 1924 (hrsz.: 3114/4, 3114/5).

Méltatlan állapotú, rendetlen környezetű épület, több törődést érdemelne