Szakáts-kastély és melléképületei; kápolna

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkja megmaradt területén (hrsz.: 0419/11, 0422) szabadon álló, L alaprajzú, rövidebb szárnyán földszintes, hosszabb szárnyán emeletes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős kastély (hrsz.: 0419/4). A hosszabbik szárny K-i homlokzatán óriáspilaszterekkel tagolt, timpanonnal lezárt középrizalit, kapuval. NY-i homlokzatán timpanonnal lezárt középrizalit, pilaszteres keretelésű kapuval. Mindkét szárny kéttraktusos, síkmennyezetes helyiségekkel. Részben 19. századi nyílászárók. Feltehetően földszintes, tornácos-oldalfolyosós, klasszicista kúria (1860 körül a Nagy család tulajdona) bővítésével és átépítésével emelte 1873-ban a Szakáts család. A 20. században átalakítva.
A kastélytól ÉNy-ra kisméretű, romantikus stílusú kápolna (hrsz.: 0419/4), DK-i, oromzatos homlokzata felett kőoszlopos baldachin alkotta huszártoronnyal, félköríves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, mindkét oldalon nyeregtetős bővítményekkel. Kapuja felett címer. A belsőben historizáló, kazettás famennyezet, a bejárati oldalon fakarzat, az egykori oltár alatt kripta. Berendezése hiányzik. Épült 1850 körül.
A kastélytól D-re istálló (hrsz.: 0419/12) és cselédlakások (hrsz.: 0419/13), É-ra a majorság gazdasági épületei (hrsz.:0419/2, 0419/3).

Az állapota tovább romlott úgy a kastély, mint a valamikori tündérszép kis kápolna. A téglákat nem tudom honnan hordták ide, a képeket is az autóból készítettem, mivel a két láncon lévő kutya mellett még kettő szabadon volt.

Fakereszt (6.552 km)