Sarlós Boldogasszony
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kisebb emelkedőn szabadon álló, egyhajós, Ny-i homlokzati tornyos templom, ívesen záródó szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély D-i oldalán sekrestyével, É-i oldalán bővítménnyel, a felújítások során erősen leszegényített homlokzatokkal. A D-i hajófalhoz támaszkodnak a Hrabovszky család sírkövei, köztük Hrabovszky János 1848-as altábornagyé. A hajóban és szentélyben fiókos dongaboltozat, a sekrestyében síkmennyezet, az É-i toldalékban keresztboltozat, a hajó Ny-i végében famellvédes orgonakarzat. A hajóban a Sztankovánszky család emléktáblája. Berendezés: jellemzően 19. század második fele és vége. Orgona: 1894 (Angster József). Építtette a birtokos Petrovszky család. 1894-ben bővítve és átalakítva, ekkor épült a sekrestye és a karzat. Felújítva: 1970, 1978. A templomkertben: 19. század eleji, barokk talapzaton újabb kőkereszt, fém korpusszal.

Kisebb hibák látszanak a lábazaton és a tetőn, de ennek ellenére jó állapotban van, gondozott környezetben.