Majorsági lakó- és gazdasági épületek

Agrár műemlék
állattenyésztés, állattartás
istálló
tehénistálló
Bonyhád Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település magjától É-ra, dombon fekvő majorság gazdasági épületei és a személyzet lakóépületei. A tehénistálló, ún. svájcerej téglalap alaprajzú, földszintes, felülkontyolt nyeregtetős épület. A DK-i homlokzat középtengelyében emeletes, felülkontyolt nyeregtetős rizalit, két keretelt, felülvilágítós ajtóval, mindkét oldalán egy-egy enyhén kiülő, kontyolt nyeregtetős, kisebb rizalit, bejárattal és a padlásszinten szénaledobó nyílással. Az ÉNy-i homlokzat középtengelyében falazott lépcsőfeljáró. A belsőben egyhajós, csehsüveg boltozatos istálló, az épület két végén egy-egy dongaboltozattal fedett helyiség. A középrizalit emeletén lakószoba. A svájci mintájú istálló 1810-ben épült (építész: Vedres József). Tőle Ny-ra téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős gondozói lak, T alaprajzú, emeletes, nyeregtetős lakóház és L alaprajzú, földszintes, felülkontyolt, illetve nyeregtetős magtár (hrsz.: 21/1). További melléképületek a terület DNy-i részén: magtár, lakóház és kocsiszín (hrsz.: 18/28). Az Apponyi-család 1824-ben megkezdett kastélyépítkezése után épülhettek a majorság épületei, egy részük a 19. század végén.

Semmi változás az előző jelentésem óta.
Sikerült az istálló "svájceráj" padlására bekukkantanom.