Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, É-i homlokzata elé kilépő toronnyal, ívesen záródó, kontyolt nyeregtetős hajóval. A toronyaljba vezető főbejárat záróköves díszű kőkerete fölött konzolokkal alátámasztott szemöldökpárkány, a torony melletti féloromzatokon egy-egy kőváza. A torony lábazatában másodlagosan beépített, középkori faragvány, a D-i oldalán keskeny rézsűs ablak. A D-i oldalhomlokzat középtengelyében a főbejárathoz hasonló kapu. A toronyaljban kereszt-, a hajóban csehsüveg boltozat, a hajó É-i és D-i végében pilléres, stukkódíszes mellvédű karzatok (a D-i oldalon orgonakarzat), az egyiken karcolt 1806-os évszám. Berendezés: jellemzően 19. század eleje; vörös márvány keresztelőkút: 1906. Helyén állt a Bikács nem Farkas nádor által 1180 táján alapított bencés nemzetségi monostorának először 1343-ban említett, Szent Miklós tiszteletére szentelt, háromhajós, Ny-i toronypáros, feltehetően három félköríves apszisú temploma, amelynek falai 1721-ben még épek (1792-1796 között köveiből épült a bölcskei r. k. templom, trsz.: 4151). A lebontott apátsági templom egyik, megmagasított tornyához épült hozzá a jelenlegi templom hajója 1803-1806 között. Felújítva: 1958, 1977. 1975-ben az apátsági templom É-i főfalát és a monostorépületek egy részét feltárták, majd visszatemették.

A sötétben már csak körbejárni lehetett, a templom állapota jó, körülötte térburkolat, rendezett környezet.

irodaépület (4.954 km)
Posta (4.987 km)