Szent István király
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település feletti dombon szabadon álló, hosszú lépcsősoron át megközelíthető, egyhajós templom, ÉK-i homlokzati toronnyal, a hajónál keskenyebb, ívesen záródó szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalán kétszintes sekrestyével, D-i oldalán kétszintes oratóriummal. ÉK-i, timpanonos főhomlokzata középtengelyében keretelt kapu, felette erőteljes szemöldökpárkány és latin nyelvű, feliratos tábla, a karzatablak két oldalán fülkékben újabb szobrok. A hajóban csehsüveg-, a szentélyben csehsüveg boltozat és félkupola, a sekrestyében és az oratóriumban fiókos teknőboltozat. A torony alatt csehsüveg boltozatos, a hajóba benyúló orgonakarzat. Kifestés: 20. század. Berendezés: jellemzően 18. század vége. Főoltárkép: 1899 (Graits Endre). A szentélyben Szent Valerius ereklyéje, amelyet gróf Apponyi Antal hozott 1825-ben Rómából. Építtette gróf Apponyi György és fia, gróf Apponyi Antal. Az 1930-as években a karzatot megnagyobbították. Felújítva: 1960, 1980. A templomkertben: kőkereszt, 19. század.

Az előző megállapítás most is érvényes.