Szent István király
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A község központjában, részben fallal kerített kisebb magaslaton szabadon álló, lépcsősoron keresztül megközelíthető, egyhajós templom, az ívesen formált DNy-i homlokzatból kilépő toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély két oldalán emeletes, kontyolt nyeregtetős sekrestyével és oratóriummal. A hajó torony melletti, homorú homlokfalszakaszain egy-egy üres, félköríves záródású, köténydíszes fülke. A torony vázadíszes féloromzatokkal csatlakozik a hajó homlokfalához, a toronysisakon 1877-es évszám. A tornyaljba volutás, kőkeretes kapu nyílik, fölötte törtvonalú szemöldökpárkánnyal, a toronyaljból a hajóba vezető, kőkeretes ajtó zárókövén 1749-es évszám. A DK-i oldalhomlokzaton aszimmetrikus helyzetű, kőkeretes bejárat. A hajóban síkmennyezet, a szentélyben csehsüveg boltozat és félkupola. A hajó DNy-i végében pilléres, falazott orgonakarzat. A sekrestyében és az oratóriumban fiókos dongaboltozat. Berendezés: 18. század második fele. Építész: Johann Georg Wimpassinger, tervrajz: 1728. Oratórium: 1738. Felszentelés: 1740. A hajó mennyezete: 20. század második fele. Felújítva: 1965, 1977. Tőle DK-re állt a középkori plébániatemplom, amely a vár 1537. évi ostromakor leégett, 1722-ben romos. A templom előtt szobor: Mária a gyermekkel, 1865. A templomkertben: kőkereszt sérült korpusszal, 1874; I. világháborús emlékmű.

A lábazat kissé foltos, vizes, egyébként rendben van a templom.

Kereszt (0.015 km)