Várkastély

vár
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A r. k. templomtól (trsz.: 4225) K-re, a Cinca patak mellett emelkedő dombon szabadon álló, négyszög alaprajzú, zárt udvaros, kétemeletes, földszintjének külső homlokzatain rézsűs kialakítású, nyeregtetős épület. A DNy-i, főbejárati homlokzat középtengelyében timpanonnal lezárt, kis kiülésű rizalit, benne félköríves, kőkeretes barokk kapuval. Az ÉNy-i homlokzat földszintjén, jobbról a második tengelyben félköríves, profilozott kőkeretű, gótikus kapu, első emeletén hosszú, konzolokra támaszkodó, zárt erkélyfolyosó faszerkezetű tömegrekonstrukciója (hátfalában ülőfülkék). Az ÉK-i homlokzat első emeletének K-i végében két zárt erkély faszerkezetű tömegrekonstrukciója (a szélső erkély hátfalában ornamentális festésű, gótikus ülőfülkék, a homlokzat közepe felé eső, egykor a várkápolnához tartozó erkély belső falfelületein 15. századi, figurális falfestés maradványai), mellettük szegmentíves, kőkeretes, gótikus ablak. A DK-i homlokzat első emeletén fél szinttel eltolva két-két szegmentíves, kőkeretes, gótikus ablak. Az ÉNy-i udvari homlokzat előtt középkori, árkádíves folyosó rekonstruált részletei. A DNy-i szárny udvari homlokzata előtt kétszintes, pilléres, árkádíves barokk folyosó. Valamennyi külső és udvari homlokzat második emeletén magtárablakok. A helyiségekben különböző típusú boltozatok, illetve síkmennyezet, az ÉK-i és a DK-i szárnyakban rekonstruált boltozatok vasbetonból. A DNy-i bejárat feletti emeleti helyiségben rokokó kifestés, 18. század közepe. A belsőudvaros, négyzetes alaprajzú palota és az azt övező, négysaroktornyos várfal alkotta erősséget 1416-1423 között emeltette Ozorai Pipo temesi ispán. Az 1510-es években Hédervári Ferenc nándorfehérvári bán reneszánsz stílusban részben átépíttette. A végvári harcok idején török vár. 1688-as összeírás szerint csak három oldala állt, a DNy-i szárny félig ledőlt; a 17. század végére romos. 1729-1733 között herceg Esterházy Pál Antal építtette újjá U alaprajzzal, a DNy-i szárnynak csak a földszintjét hagyva meg, benne új, kőkeretes kapuval. Ekkor bontják el a középkori boltozatokat, falazzák be a nyílásokat. 1733-tól a vár az ozorai Esterházy-uradalom központja, irodákkal, tisztviselői lakásokkal, illetve magtárral és börtönnel. A 18. század közepén épül ki emeletesre a DNy-i szárny. Régészeti feltárás és épületkutatás: 1981-től. Műemléki helyreállítás: az 1980-as évek közepétől 2003-ig.
A rokokó kifestés restaurálása: 2002. Benne: Illyés Gyula Emlékkiállítás.

Kifogástalanul felújított kastély