Sarlós Boldogasszony
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településen átvezető főút mellett szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé kilépő, a hajóhoz homorúan ívelt falszakaszokkal és volutás féloromzatokkal kapcsolódó toronnyal, a hajónál keskenyebb, félköríves záródású szentéllyel, a hajón és a szentélyen kontyolt nyeregtetővel, a szentély D-i oldalán emeletes, kontyolt nyeregtetős sekrestyével, a toronyaljba nyíló, záróköves kőkeretű bejárattal. A hajóban csehsüveg-, a szentélyben csehsüveg boltozat és félkupola, a hajó Ny-i végében karzat. Falképek: 1977. Berendezés: jellemzően 18. század vége. Főoltárkép: Franz Lochbieler, restaurálva: 1868 (Krausz). Orgona: 1899 (Angster-orgonagyár). Épült Ivanics János helybeli plébános hagyatékéból, herceg Esterházy Antal kegyúr és a hívek adományából. 1762-ben épült az első templom, amelyet 1771-ben javítottak. 1778-ban épült tornya és kórusa, ugyanebben az évben leégett, az év végére kijavították. 1792-ben újra leégett, majd helyreállították. Felújítva: 1862, 1925, 1977. A templom előtt Szűz Mária és Szent József kő szobrai; állítatta Magyarosi Ferenc 1906-ban.

Elkészült a templom felújítása. A galambok is birtokukba vették, kár, hogy nem készült valamilyen madár riasztó