Vár (Vármúzeum)

vár
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településközpontban szabadon álló, támpilléres, lőréses védőfallal részben kerített, U alaprajzú, síkvidéki vár, amely a Ny-i belső védőfal maradványaival téglalap alakú udvart zár közre. Az É-i szárny maradványai felett modern, lapostetős kőtár, a K-i és D-i szárny között a lépcsőház tömbje. A D-i szárny a kaputorony kétemeletes és az öregtorony háromemeletes tömbjéből áll. A kontyolt nyeregtetővel fedett öregtorony középtengelyében három szinten kőkeretes, szemöldökpárkányos, keresztosztós, rekonstruált reneszánsz ablakok, a földszinti ablak szemöldökén vésett 1508-as évszám. A nyeregtetővel fedett kaputorony bejáratának szemöldökgerendája felett töredékes Buzlay-címerkő, 1509-es évszámmal. A K-i, egyemeletes, nyeregtetős palotaszárny homlokzatának mindkét szintjén négy-négy, a D-i homlokzaton levőkkel azonos reneszánsz ablak, a homlokzat közepén 18. századi, vaskos falcsonk. A két szint között két 14. századi, gótikus ikerablak. A D-i és K-i szárnyak udvari homlokzatai előtt reneszánsz loggia két szint magasságig rekonstruált, bemutatott részletei. Az egytraktusos szárnyakban változatos típusú boltozatokkal fedett helyiségek, gótikus, reneszánsz, barokk tartozékok. A vár első említése: 1277, Salamon fia Simon alországbíró szabályos négyszög alaprajzú magánvára. 14. század második fele: a Lackfiak a K-i oldalon új palotaszárnyat építettek. 1447-1448-ban Farkas László budai bíró részben újjáépíttette: új védőöv, az É-i oldalon új épületszárny, az udvari homlokzat előtt árkádos folyosó. 1508-1509-ban Buzlay Mózes új D-i szárnyat emeltetett, a gótikus árkádsort elbontatta, és kétszintes, reneszánsz loggiát építtetett. A töröktől való visszafoglalás (1686) után, 1702-1704 között gróf Styrum Limburg Miksa erődítménnyé alakíttatta át. 1764-től uradalmi magtár. A 19. században toldaléképületekkel bővítették. Feltárás: 1960-tól; műemléki helyreállítás: 1964-1975.

Nagyon jó állapotban van a vár.