Balogh-(Illés-)kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 63-as főúttól Ny-ra, kb. 700 m hosszú bekötőúton megközelíthető, kerített parkban álló kastély. Téglalap alaprajzú, alápincézett, földszintes, nyeregtetős épület, középtengelyében földszintes, manzárdtetős keresztszárnnyal, É-i és D-i végén emeletes, kontyolt nyeregtetős keresztszárnyakkal. A K-i homlokzat timpanonos lezárású középrizalitjában aediculás keretelésű, felülvilágítós bejárat. Egytraktusos, oldalfolyosós belső, síkmennyezetes helyiségek, a végszárnyakban poroszsüveg boltozat. A pincében dongaboltozat. Az épület magja egy feltehetően a 19. század közepén épült, földszintes, oldalfolyosós kúria volt. Jelenlegi tömege és homlokzatai az 1928-as átépítéskor alakultak ki. Az államosítás előtti utolsó tulajdonosa az Illés család volt. Kutatás: 1994. Felújítva, átalakítva, bővítve: 1994-1995. A kastély körül 19. századi majorsági épületek: ÉK-re, illetve ÉNY-ra az egykori cselédházak, DK-re istálló, tőle D-re magtár. A 20. század második felében a majorság számos melléképületét lebontották.

magánkézben található, jó állapotú kastély, nem látogatható