Megyeháza és templomrom

közigazgatási épület
megyeháza
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Körítőfallal kerített, szabadon álló, közel négyzetes alaprajzú, körbeépített udvaros, egyemeletes, illetve É-i oldalán a talaj lejtését követve háromszintes, nyeregtetős épület. Óriáspilaszterekkel tagolt, triglifes főpárkánnyal koronázott homlokzatok, a Béla térre néző Ny-i főhomlokzat középtengelyében hat dór oszlopos, timpanonos portikusz, a K-i homlokzaton háromtengelyes középrizalit, a D-i homlokzaton a nagytermet magába foglaló, timpanonnal koronázott középrizalit. A sarkain nyolcszögletűre lemetszett udvar homlokzatain beüvegezett, félköríves árkádsor. Egytraktusos, oldalfolyosós belső, a földszinten különböző típusú, stukkódíszes boltozatokkal fedett helyiségek, a portikusz mögött dór oszlopokkal három hajóra osztott előcsarnok. Építéskori nyílászárók. Az egykori középkori bencés apátság területén álló épületeket Tolna megye 1783-ban megvásárolta, és megyeháza céljára bővíttette és átépíttette (építészek: Jung József és Hacker József). 1794-ben leégett, utána helyreállították, majd helyén épült fel a jelenlegi megyeháza (építész: Pollack Mihály; kivitelező: Stann [Stamm] Jakab). Átalakítva: 1895. Felújítva, átalakítva: 1959-1968, 1973-1985. Udvarán ókeresztény sírkápolna alapfalait ásták ki 1945-ben. Az udvaron az 1061 körül I. Béla király által alapított bencés apátság centrális alaprajzú, kilencosztású, később több alkalommal megrongálódott, a 14. és 15. században jelentősen átépített, a török hódoltság alatt várrá alakított, a 17. század végén, a 18. század első felében újjáépített és plébániatemplomként működő, 1794-ben leégett templomának feltárt és konzervált maradványai. Feltárás, konzerválás: 1968-1972. A templom előkerült kőfaragványai, valamint az udvari kút oromrészéről származó kőcímer (trsz.: 4066) jelenleg a Wosinszky Mór Megyei Múzeumban (trsz.: 4076). A megyeháza D-i homlokzata előtti előkertben Bezerédj István bronz mellszobra (1941).
:
A szabadon álló, egyemeletes, körülépített udvaros beépítésű klasszicista épület főhomlokzata a Béla térre néz. Főhomlokzatát a 10-10 tengelyes, egyenes záródású ablakokkal és triglifdíszes frízzel ellátott oldalszárnyak között emelkedő, 6 dór oszlopos, triglifdíszes architrávval és timpanonos oromzattal lezárt portikusz uralja.
Az 5 ablaktengelyes középrizalit földszinti részén egy hatalmas, egyenes záródású bejárat és oldalainál 1-1 kisebb kapu nyílik. A szélső 3-3 tengelyt lapos, simán tagolt fejezetű falpillérek hangsúlyozzák.
A Várköz utcai oldalhomlokzat 3 + 11 + 3 tengelyes, ahol a szélső 3-3 tengelyt kísérő pillérpár és e fölött láthatók csak triglifek. A jobb oldalhomlokzat a Garay térre néz. Az épület hátsó, a várfal fölött emelkedő homlokzata szintén igényes kialakítású. A 4-4 tengelyes oldalszárnyak közül előreugró, 5 ablaktengelyes középrizalitot triglifes frízzel és a főpárkány fölött sima, timpanonos oromzattal zárta az építész.
A 3 középső ablakot lunettaszerű záródísszel hangsúlyozták. E nézetből az épület monumentális tömeghatása kiválóan érvényesül.
Az udvari homlokzatok félköríves árkádsora beüvegezett.

Állapota változatlanul jó.