Megújulásunk támogatója:  

Szent János- és Pál-kápolna

azonosító:
8747
törzsszám:
4069
szélesség (lat):
N 46° 20,749'
hosszúság (lon):
E 18° 42,071'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
1876/1
település KSH kódja:
22761
földhivatal:
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól beljebb álló, D-i oldalán a kórház épületéhez (trsz.: 4070, hrsz.: 1876/2) íves fallal csatlakozó kápolna, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős hajóval, az annak É-i oldalán lévő, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős szentéllyel és a kettő találkozásánál toronnyal. A toronyaljba nyíló bejárat konzolos szemöldökpárkánya feletti fülkében 18. századi Szent Flórián-szobor másolata (eredetije a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba került). A torony mögött kupolás előtér, a hajóban és a szentélyben csehsüveg boltozat. Falképek és díszítőfestés: 19. század eleje és 19. század vége. Német telepesek alapították 1778-ban, 1802-től a kórház kápolnája. Az eredetileg téglalap alaprajzú hajóból, szentélyből és az ahhoz a Ny-i oldalon csatlakozó toronyból álló épületet a 19. század első felében D felé a mai hajóval bővítették, belőle átjárót nyitottak a kórház felé, és a szentélyt áthelyezték az egykori hajóba. Kutatás, falképek feltárása: 1982. Helyreállítás kezdete: 1985. Falkutatás: 2001.
:
A Szt. János és Pál vértanúk tiszteletére szentelt kápolna tornyos főhomlokzata az utca vonalába esik. Szentélye egy, a későbbi (alacsonyabb) hajó kéttengelyes.
A jobboldalon, ferdén kiugró falsíkkal csatlakozik a kórház tömbjéhez. E fal félköríves záródású, kőkeretes fülkéjét befalazták. Ebben valaha szobor állhatott.
Az egyenes záródású szentély zárófala és déli oldala a kórházkerítés által elkerített; a balra lévő igazgatói lakás kertjeként funkcionáló területre esik.
Az épülettestből kiugró homlokzati torony alsó és középső szintje négyszögletes, felső szintje nyolcszögű. A főkapu félköríves záródású, felette konzolos szemöldökdísszel. E fölött egy lapos szegmensívvel záródó, széles vakolatkerettel övezett fülkében Szt. Flórián kőből készült festett, barokk szoborfigurája látható.
Az alsó szintet lapos falsávok övezik és erőteljes párkány zárja, oldalain kővázákkal. A torony bal sarkát és a szentély sarkait mélyen beívelő vájat tompítja le. A középső toronyszakasz minden oldalát félkörívesen záródó, zsalus ablakok törik át, elöl egy kis körablak látható. A legfelső szakasz félköríves záródású vakfülkékkel és harang alakú sisakkal díszített.
A szentély utcai részén egy szegmensívű, udvari falán 1 egyenes záródású ablak nyílik.
A hajófalat 2 egyenes záródású ablak világítja meg.

Állapotjelentések

2013.05.13 11:27 prozak01 állapot: 5 - pont: 7

Gyönyörű a kápolna, öröm ránézni. A belső tere is nagyon szép.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

kereszt (0.026 km)
Ferenc Kórház (0.062 km)
Pihenő nő (0.172 km)
Lakóépület (0.176 km)
Lakóépület (0.191 km)
Térplasztika (0.192 km)
Lakóépület (0.251 km)
Lakóépület (0.255 km)