Zsinagóga

zsinagóga
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. A K-i végfalon a tórafülke rizalitszerűen kiugró, íves záródású tömegét két oldalról alacsony, kontyolt nyeregtetős bővítmények veszik közre. Poligonális pillérekkel tagolt, kerámiatéglákkal burkolt, terrakotta elemekkel díszített homlokzatok. A Ny-i homlokzaton pártázatos lezárású középrizalit, félköríves, bélletes bejárattal, a karzatszinten négy körablak alkotta, karéjos nyíláscsoport. Síkmennyezetes belső, az oszlopdíszes tórafülkében félkupola. Építéskori díszítőfestése lefestve. Belső terében az egykori U alaprajzú női karzat kannelúrázott, karcsú vasoszlopai dekorációként megtartva. A szekszárdi zsidó hitközség építtette (építész: Johann Petschnik [Petschnig] grazi műegyetemi tanár; kivitelező: Lélig Gáspár). A II. világháborút követően használaton kívül. Felújítva, az új funkció érdekében a jellegétől teljesen megfosztott belső tér átalakításával: 1988-1989.
:
A romantikus stílusú zsinagóga épülete Megyei Múzeum mögött, Művelődési Központ és a Gemenc Szálló között helyezkedik el.
Nyugati felé néző főhomlokzata 3 tengelyes, melyet előre ugró, sokszögű kőpillérek hangsúlyoznak, melyek vakolt felülete kváderes osztású.
A lábazati rész hosszúkás, rusztikás kváderekből áll. A félköríves főkapu-keret, a 4 karéjos rózsaablak, a nagy, magas ablakok keretei és a párkány rozettás frízrészek valamint a középrizalitot koronázó, pártázat-szerű díszítés égetett terrakottából készült. A többi homlokzati felületet sárga és vörös színű kerámiatéglák burkolják.
A félköríves záródású szentélyt a főhomlokzathoz hasonlóan tornyos pillérek tagolják. Zárópárkányát rozettás, áttört fríz és akrotérion szerű elemekből álló terrakotta pártázat koronázza.

Változatlanul jó állapotú épület.

Díszkapu (0.020 km)