Esterházy-vadászkastély

Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Pilléres kerítéssel határolt, kovácsoltvas kapun át bejárható parkban szabadon álló, zártudvaros elrendezésű, négyzet alaprajzú, alápincézett kastély (hrsz.: 1793/1), amelyet egy U alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős rész és egy keskenyebb, U alakú, földszintes, nyeregtetős egység alkot. ÉK-i emeletes, hét tengelyes főhomlokzata középtengelyében kőkeretes, lunettás kapu. A földszintes szárny udvari homlokzatain kosáríves nyílású, mellvédes tornác. Egytraktusos, oldaltornácos, illetve oldalfolyosós földszint, az emelet kéttraktusos. A földszinti helyiségekben különböző típusú boltozatok és síkmennyezet, az emeleten síkmennyezet, a folyosón kelheimi kőburkolat. Az ÉNy-i szárny egy helyiségében copf kifestés: 1779 (Friedrich Roth és Franz Meyer). Részben építéskori nyílászárók. Esterházy Miklós herceg építtette. Az eredetileg egyszintes épületet 1817-ben bővítették, az ÉK-i szárnyra emeletet építettek. Felújítva: 1987-1994. Az egykori park területén melléképület és újabb lakóházak (Hársfa u. 9/a, 9/b; hrsz.: 1793/2, 1793/3).

Változatlan állapotban.

kálvária (0.665 km)