Gindly-Benyovszky-kúria

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Paks-Kölesd közút mentén, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület. Lizénákkal tagolt homlokzatain az ablakok fölött vállpárkányon ülő, félkörös ívmezők. A Ny-i főhomlokzat középtengelyében pilléres-oszlopos, timpanonnal lezárt, nyeregtetős portikusz, mögötte néhány lépcsőfokkal megemelve felülvilágítós bejárati ajtó. A K-i homlokzaton pilaszteres, oromzatos középrizalit, középtengelyében néhány lépcsőfokkal megemelt felülvilágítós ajtó. A D-i oldalhomlokzaton két bejárat. Közép-, illetve fűtőfolyosós alaprajzi elrendezés, a tengelyben nagytermek. Dongaboltozatos pince, a helyiségekben síkfödém. Nyílászárók: 1870-1880 körül. 1860-ban Gindly Rudolf, később a Benyovszky család tulajdonában. Mellette újabb melléképületek.

Felújított, nagyon szép állapotban van.