Gindly-Benyovszky-kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Paks-Kölesd közútról kb. 800 m hosszú bekötőúton megközelíthető egykori uradalom gazdag növényzetű parkban szabadon álló, központi épülete. A kastélytól Ny-ra nagykiterjedésű tó (hrsz.: 054). U alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős kastély, É-i szárnyához épült toldalékkal. Vízszintesen sávozott, enyhe kiülésű rizalitokkal tagolt homlokzatain az ablakok és vakablakok szemöldökeit alkotó osztópárkány fölött félkörös ívmezők. A K-i főhomlokzat előtt pilléres-oszlopos, timpanonnal lezárt, nyeregtetős kocsiáthajtó, a hátfalán nyíló bejárattal. A timpanonban Gindly-címer, 1802-es, bekarcolt évszámmal. A Ny-i homlokzat előtt nagyméretű, műkőmellvédes terasz, a homlokzat tengelyében bejárati ajtó. A D-i homlokzaton pincelejáró, bábos kőkorláttal. A szobai traktus alatt boltozott pince. Síkmennyezetes helyiségek kályhafülkékkel, a középső szárnyban oldalfolyosóról nyíló szobák, részben klasszicista nyílászárók. Két szobában a mennyezeten falképek, 19. század. Az U É-i szárához toldott szoba 1860-ban már állt. Az épület 1870 körül átalakítva, ekkor építhették a kocsiáthajtót és egységesíthették a homlokzatokat. Az építtető Gindly család 19. század végi kihalása után a Benyovszky családé. A kastélytól D-re melléképület.

2009.08.18 09:00 QnJ állapot: 4 - pont: 2

alapvetően jó állapotú kastély, azonban a vizesedés miatt hamarosan állagromlás következik be, ha nem javítják ki

"Felsőtengelic lehetett egykoron a Gindly család egyik első központja. A XVIII. században épült kis kastélyt a XIX. század elején klasszicista stílusban átépítették. A kastély történetében egy érdekes epizód, hogy Noszlopy Gáspár szabadcsapata ebben a kastélyban kísérelt meg merényletet Gindly Antal ellen. A Gindly család tolnai ágának XIX. század végi kihalása után a Benyovszky családé lett a kastély. Ma Kiss István szobrászművész örököseinek a tulajdona.