Római katolikus kápolna

Szeplőtelen fogantatás
kápolna
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Középtengelic ÉK-i szélén, magaslaton szabadon álló, Ny-i homlokzati tornyos, trapéz oromzatos, poligonális szentélyzáródású kápolna, a fő- és oldalhomlokzatokon egy-egy ívvel megnyitott, csehsüveg boltozatos toronyaljjal. A toronyaljból nyíló, kőkeretes kapuja felett törtvonalú szemöldökpárkány, alatta stukkóból formázott, rokályos díszű, kettős címer. A hajóban fiókos dongaboltozat, a szentélyben félkupola. A szentély hátfalán falkép: 2000. Berendezés: padok, 19. század. Építtette a Tengelicen birtokos Gindly család. A torony feltehetően később épült. Felújítva: 1860, 2000. Tőle D-re kőkereszt korpusszal, 19. század (?). A kápolnától távolabb D felé, vele közös telken, ősfás parkban szabadon álló, T alaprajzú, földszintes, alápincézett, hosszabbik szárnyán kontyolt nyeregtetős, rövidebbik, É-i szárnyán manzárdtetős Csapó-kastély. A hosszabbik szárny hosszoldalainak középtengelyében timpanonos bejárati előépítmények, a K-i oldalon a timpanonban címer. Kéttraktusos, síkmennyezetes belső, egyes helyiségekben faburkolat és stukkódísz. Részben építéskori nyílászárók. Csapó Dániel hozományul kapta Középtengelicet, amikor feleségül vette Gindly Katalint, ekkor már állt a kápolna és egy kúria. A kastélyt 1819-1820 között Csapó Dániel építtette, klasszicista stílusban (építész: Pollack Mihály). 1895-ben átalakították, É-i keresztszárnnyal bővítették, homlokzatait egységesítették (építész: Fellner Sándor). A kastélytól ÉNy-ra a majorság megmaradt épületei, 19. század: három istálló, tiszttartói ház és cselédházak.
Kápolna (2011.02.13 01:12 nagyvofely)

2009.08.18 10:22 QnJ állapot: 3 - pont: 2

a kastély viszonylag épen vészelte át az elmúlt évtizedek viharait, azonban a jelenlegi tulajdonos csak az állapot további romlását tudja megakadályozni.

a kápolna belső felújítása is megkezdődött. Kívülről történt felújításnál azonban eltértek az eredeti toronysüveg helyreállításától, egy sokkal egyszerűbb tetőt kapott az épület.