Megújulásunk támogatója:  

Lakóház és istálló

azonosító:
8806
törzsszám:
7615
szélesség (lat):
N 46° 47,722'
hosszúság (lon):
E 16° 23,893'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Vas
helység:
helyrajzi szám:
65
település KSH kódja:
17020
földhivatal:
Körmend Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház és istálló, népi, 19. sz.
:
Az út tengelyével párhuzamos gerincű, előkertes épület, a hátsó homlokzata mellett. a ház tengelyére merőlegesen álló istállóval. A ház vakolt, meszelt téglafalú_ cserép héjazatú nyeregtetővel fedett. Az udvari homlokzatának középen kétoszlopos tornác áll. Innen juthatunk a keresztirányú előtérbe, melynek két végén az első szobába és a kamrába léphetünk, míg a ház bejáratával szemben a konyha és a hátsó szoba, ill. a kettő között a padlásföljáró található.
A vakolatból képzett lábazat fölött tükrös kialakítású homlokzatok emelkednek. A lizénák és a kiemelkedő tagozatok fehérre, a faltükrök sárgára meszeltek. A főpárkány homorlatos. Az ablakok szegmentíves kávájúak.
A tornác szegmentíves, kétoldalt mellvédes kialakítású, betonozott padlójú, deszkafödémes. Két lépcső vezet föl rá. A bejárati ajtó kétszárnyú, kazettás fa ajtó, szegmentíves záródású kávával. A tornác két oldalán az előtér két ablaka nyílik. A bal oldali zsalugáteres, vasrácsos. A szoba három ablakos. Ezek közül kettő a fő, egy az udvari homlokzatra néz. A konyha kétrétegű, vasrácsos ablaka az utcai homlokzaton nyílik. A kamra ablaka a hátsó homlokzaton látható vasrácsos, zsalugáteres ablak.
A négy helyiséges istálló téglaépület, ollólábas szerkezetű, cserép héjazatú nyeregtetővel fedve. Málló vakolatú falai sárgára festettek, homlorlatos főpárkánya van. Udvari homlokzatán, annak síkjában két hasábos pillérre támaszkodó, félköríves tornác áll. Mögötte keresztirányú, folyosószerű előtér található, melynek pallófödéme és döngölt föld padlója van. A tornác mögött két istálló nyílik, kétrészes ajtóval; míg a folyosó végeiben lévő deszkaajtók a ház felé eső kamrába, és a túloldali pajtába vezetnek. A szénáspajta nyitott fedélszékes, a kamra gerendákra támasztott pallófödémes, hajópadlós. A pajta kétszárnyú, nagy kapuja a tornác mellett, az udvari homlokzaton nyílik. A kamra három ablakos, melyek közül kettő a fő, egy az udvari homlokzaton látható. Előbbiek egyrétegű, szegmentíves kávájú, vasrácsos nyílások, utóbbi vasrácsos, négyszöges ablak, nyílászáró nélkül. A két istálló gerendás pallófödémes, a ház felé esőnek tégla, a túloldalinak döngölt földes padlója van. A hosszú hátsó homlokzaton szegmentíves kávájú, rácsos ablakok nyílnak.

Állapotjelentések

2019.09.06 17:35 klo állapot: 2 - pont: 154

Az épület immár elhagyatott, az udvaron kis dzsungel van. Továbbra is nagyon rossz (sőt nyilván hanyatló) az állapota.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (4.889 km)
Lakóház (5.000 km)
Magtár (5.011 km)
Lakóház (5.062 km)
Lakóház (5.245 km)
Lakóház (5.605 km)