Batthyány-kastély és park

Vas
Sárvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fiúnevelő intézet, volt Batthyány-kastély, barokk eredetű, korai neoreneszánsz, 1847. Feltehetően Ybl Miklós és Pollách Ágoston alkotása. Átalakítva eklektikus stílusban a 19. sz. végén. Belsőben romantikus falfestés a 19. sz. közepéről. Kastélypark

2010.06.09 15:56 QnJ állapot: 4 - koordináta: N 47° 12,475' E 16° 53,789' - pont: 35

Egyenlőre még jó állapotú épület. A nevelőintézet már kiköltözött belőle, üresen áll évek óta, és keresi az új tulajdonosát:

"Ikervár belterülete. Ikervár Sárvár mellett, Szombathelytől mintegy félórányi autózással érhető el. Ikervár belterületén található, kertje, ősfákkal (egyiket pl. Széchenyi gróf ültette), a telket egyik oldalról a Rába határolja.

Felépítmények: a legértékesebb felépítmény az Ybl tervei alapján épült egykori Battyhányi kastély (cca. 2400 m2), mely a fõ- és egy melléképületből áll, jelenleg egy későbbi időpontban épült elemmel összekötve (amire bontási engedély van). A kastély természetszerűleg műemlék, nagyon komoly és érdekes történelmi háttérrel. Ezen kívül a területen van egy nagy- és több kisebb gazdasági épület, ezek némelyike már lebontásra került. "

" Ikervár 1789-től a Batthyány család tulajdona volt, a kastélyt Batthyány József építette. Ebben a kastélyban töltötte gyermekkorát gróf Batthyány Lajos, aki jelentősen hozzájárult a község fellendüléséhez. 1834. december 4-én Batthyány feleségül vette Zichy Antóniát, akinek a kastély lett az új otthona. Batthyány a péterfai uradalmában cukorgyárat, tehenészetet és juhászatot létesített, selyemhernyó-tenyésztés céljából eperfákat telepített. Az 1848-49-es szabadságharc leverése, majd Batthyány kivégzése után a birtokot és a kastélyt is elkobozták. 1860-ban a Batthyány Lajos apósa visszavásárolta a kastélyt és birtokaikat a kincstártól és unokájára, Batthyány Elemér nevére íratta, így a kastély visszakerülhetett az építtető család tulajdonába. Majd később a család mezőgazdasági és ipari létesítményeket építtettek, Batthyány Lajos fiumei kormányzó, az egykori miniszterelnök unokája kosárfonó üzemet létesített, kezdeményezésére létrejött a Vas Megyei Elektromos Művek Rt., mely 1895-ben megépítette az ország első vízerőművét. A család 1913-ra eladósodott, s a birtokuk bajor hercegi tulajdonba került,[1] más források szerint 1916-ban a család eladta a Magyar Államnak. Az épületben először hadigondozottak otthonát, majd 1919-től hadiárva nevelőintézetet létesítettek,[2] majd 2001-ig gyermekotthonként működött, jelenleg üresen áll. Most a Bajnai-kormányban gazdasági miniszternek felkért internetmilliárdos Törő Csabának, az Euroweb volt ügyvezetőjének tulajdonában áll.[3]

Az eredetileg 18. századi barokk stílusú kastélyt, 1847-ben építtette át Ybl Miklós és Pollach Ágoston tervei alapján neoreneszánsz más források szerint romantikus stílusban a Batthyány család. A 19. század végén eklektikus stílusban alakították át, a belső romantikus falfestményei is ekkor készültek. Az épületen érezhető az olasz Palladio hatása. A kastély falán elhelyezett emléktábla az 1848. június 13.-án felállított Vas Megyei Nemzetőrségnek állít emléket, melynek zászlaját Zichy Antónia avatta fel."

A korábbi jelentés téves, mivel az a jelenleg is nevelőintézetként működő "modern" épület részletét mutatja.