Batthyány-Arz kastély

Vas
Sárvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Panzió és étterem, volt Batthyány-Arz-kastély, barokk, 18. sz. Részben átalakítva eklektikus stílusban, a 19. sz. második felében. Emeletén stukkódíszes termek. Park.
külső leírás:
Külső: A téglalap alaprajzú épület főúttal párhuzamos keleti homlokzata középrizalitos, 2+3+2 ablaktengelyes, tagolatlan övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja. Az egyszerű szalagkeretes ablakok sima falfelületekben ülnek, melyeket vízszintes vakolatsávozású falszakaszok választanak el egymástól. A főhomlokzat faltagolása megismétlődik a kéttengelyes oldalsó, illetve a 2+3+2 tengelyes hátsó homlokzaton is (itt a középrizalit végig sávozott), ezeken néhány nyílást átalakítottak, illetve elfalaztak.
Az épületet palás manzárdtető fedi, melynek alsó részén a barokk tetőablakok helyén modern ablakok nyílnak. A tető felső részén láthatóak az eredeti, hangsúlyos padlásablakok, felettük három, tagozott, fedköves kémény.
A főhomlokzat középrizalitja előtt négy eklektikus pilléren támaszkodó, poroszsüvegboltozattal kialakított erkély, rajta síkfödésű faveranda.
Az épülethez nagy kiterjedésű park tartozik.

Belső: A modern bejárat fiókos dongaboltozatos helyiségbe vezet, ebből jobbra nyílik a modern kialakítású lépcsőház. Részben átalakított földszintjén különböző irányú, fiókos dongaboltozatos helyiségek találhatók.
Emeleti helyiségei síkfödémesek, az erkély mögött nagyterem található.
Többször átalakítva.
:
A főhomlokzat középrizalitja előtt négy eklektikus pilléren támaszkodó, poroszsüveg-boltozattal kialakított erkély, rajta síkfödésű faveranda.

Elfogadható állapotban lévő kastély, a gazdasági épületei erősen elhanyagoltak.