Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
9246
törzsszám:
7972
szélesség (lat):
N 47° 25,023'
hosszúság (lon):
E 16° 35,594'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Vas
helység:
cím:
helyrajzi szám:
1
település KSH kódja:
22044
földhivatal:
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, (Szt. Márton) korábbi előzményekkel barokk, 1772. Tornya 1840-ből. Belsőben karzattoldás 1925-ből. Berendezés: főoltár és szószék, barokk, 18. sz.
külső leírás:
Külső: A temetőkertben, szabadon álló, egyhajós templom a nyolcszög öt oldalával záródik, északon sekrestye kapcsolódik, tornya a nyugati homlokzat elé lép. A négyszintes toronytest emeleteit falsávok keretezik illetve választják el egymástól. Kapuja félkörzáródású fülkében nyílik, felette a karzat s a padlás szintjén félkörablakok láthatók. A főpárkány felett tagozott keretezésű timpanon, az órahelyes zárópárkány felett nyolcszögű, falazott sisak emelkedik, csúcsán míves vaskereszttel. A torony déli oldalán kiugró építményben nyílik a karzat feljárója.
A toronytest egyenes oromzattal kapcsolódik a kőbábos díszű nyugati homlokzathoz. A tagozatok nélküli hajófalat délen és a szentélyen egy-egy, félkörzáródású, szalagkeretes ablak töri át.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Az egyhajós belső tér fiókos dongaboltozattal fedett, melynek közel harmadát a modern kialakítású karzat foglalja el. Az északi hajófalon barokk szószék. Kosarát angyalok övezik, pannóján Jézus a szamariai asszonnyal, hangvetőjén harsonázó angyal. A fiókos boltozású szentélyt elválasztó diadalív felirata:
UGIO JE KAO ON KO IMA MOC.
A korinthoszi oszlopokkal keretezett főoltár oromzatán angyalsereggel keretezett Szentháromság-ábrázolás. Az oltár középképén a köpenyét a koldussal megosztó Szt. Márton látható, felette felirat:
St. / Martinus / ora pro / nobis.
A templom freskóit Závory Zoltán készítette 1981-ben.
A sekrestye fiókos dongaboltozattal fedett.
:
A temetőkertben, szabadon álló, egyhajós templom a nyolcszög öt oldalával záródik, északon sekrestye kapcsolódik, tornya a nyugati homlokzat elé lép. A négyszintes toronytest emeleteit falsávok keretezik, illetve választják el egymástól. Kapuja félkörzáródású fülkében nyílik, felette a karzat s a padlás szintjén félkörablakok láthatók.
A főpárkány felett tagozott keretezésű timpanon, az órahelyes zárópárkány felett nyolcszögű, falazott sisak emelkedik, csúcsán míves vaskereszttel. A torony déli oldalán kiugró építményben nyílik a karzat feljárója.
A toronytest egyenes oromzattal kapcsolódik a kőbábos díszű nyugati homlokzathoz. A tagozatok nélküli hajófalat délen és a szentélyen egy-egy, félkörzáródású, szalagkeretes ablak töri át.
Nyeregtető, cserépfedés.

Állapotjelentések

2016.05.29 14:47 piroska állapot: 5 - pont: 26

A templom jó állapotú, felújítás után.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőkereszt (0.548 km)
Hadiemlékmű (0.548 km)
Mária-kép (0.548 km)
Mária-szobor (0.819 km)
Stipkovics malom (4.563 km)
Lakóépület (4.613 km)