Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, (Szt. Márton) korábbi előzményekkel barokk, 1772. Tornya 1840-ből. Belsőben karzattoldás 1925-ből. Berendezés: főoltár és szószék, barokk, 18. sz.
külső leírás:
Külső: A temetőkertben, szabadon álló, egyhajós templom a nyolcszög öt oldalával záródik, északon sekrestye kapcsolódik, tornya a nyugati homlokzat elé lép. A négyszintes toronytest emeleteit falsávok keretezik illetve választják el egymástól. Kapuja félkörzáródású fülkében nyílik, felette a karzat s a padlás szintjén félkörablakok láthatók. A főpárkány felett tagozott keretezésű timpanon, az órahelyes zárópárkány felett nyolcszögű, falazott sisak emelkedik, csúcsán míves vaskereszttel. A torony déli oldalán kiugró építményben nyílik a karzat feljárója.
A toronytest egyenes oromzattal kapcsolódik a kőbábos díszű nyugati homlokzathoz. A tagozatok nélküli hajófalat délen és a szentélyen egy-egy, félkörzáródású, szalagkeretes ablak töri át.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Az egyhajós belső tér fiókos dongaboltozattal fedett, melynek közel harmadát a modern kialakítású karzat foglalja el. Az északi hajófalon barokk szószék. Kosarát angyalok övezik, pannóján Jézus a szamariai asszonnyal, hangvetőjén harsonázó angyal. A fiókos boltozású szentélyt elválasztó diadalív felirata:
UGIO JE KAO ON KO IMA MOC.
A korinthoszi oszlopokkal keretezett főoltár oromzatán angyalsereggel keretezett Szentháromság-ábrázolás. Az oltár középképén a köpenyét a koldussal megosztó Szt. Márton látható, felette felirat:
St. / Martinus / ora pro / nobis.
A templom freskóit Závory Zoltán készítette 1981-ben.
A sekrestye fiókos dongaboltozattal fedett.
:
A temetőkertben, szabadon álló, egyhajós templom a nyolcszög öt oldalával záródik, északon sekrestye kapcsolódik, tornya a nyugati homlokzat elé lép. A négyszintes toronytest emeleteit falsávok keretezik, illetve választják el egymástól. Kapuja félkörzáródású fülkében nyílik, felette a karzat s a padlás szintjén félkörablakok láthatók.

A templom jó állapotú, felújítás után.

Kőkereszt (0.547 km)