Vas
Sárvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom (Szt. Péter és Pál), középkori eredetű barokk, 1754. Barokk falképek lefestve 1929-ben.
külső leírás:
Külső: Szabadon álló, egyhajós, keletelt, támpilléres templom, melynek szentélye a hajóval azonos szélességű, kívül félköríves, belül a nyolcszög öt oldalával zárul. Északról kontyolt nyeregtetős sekrestye, délről hasonló oratórium kapcsolódik alacsonyabb tömeggel a templomhoz. A déli falon 2+1, félkörzáródású, szalagkeretes ablak nyílik.
Tornya a nyugati homlokzat elé épített, a tagozatok nélküli toronytestet órapárkány zárja, melyen nyolcszögű, falazott sisak emelkedik, kovácsoltvas kettőskereszttel. Bejárata félkörzáródású, a toronyalj dongaboltozatos, ülőfülkékkel alakított. A templom innen nyíló, vastagon befalazott kapukerete talán csúcsíves, eredeti, rombuszdíszes kapuszárnnyal. A toronytestet a karzatszinten körablak és résablak, legfelül félkörzáródású harangablakok törik át.
Nyeregtető, cserépfedés.
Kertjében 1902-ben állított kereszt, hátul Lourdes-i barlang, modern Mária-szoborral.

Belső: Az egyhajós belső teret kiskiülésű toszkán pilaszterekről induló, fiókos dongaboltozat fedi, alacsony hevederrel elválasztott szentélye fölé pilasztereken nyugvó fiókos félkupola borul.
A hajó nyugati végében álló karzat szélső nyílásai félkörzáródásúak, a középső kosáríves, a karzat hevederes csehsüvegboltozattal alakított.
A sekrestyét és az oratóriumot egyaránt fiókos dongaboltozat fedi
A templom egykori berendezési tárgyai az idők folyamán eltűntek: szószékét és oltárát állítólag 1965-ben vitték el. A főoltár képe Szt. Péter és Pál apostolokat ábrázolja. A festő töredékes szignatúrája: Gy. Hauft……. pinxit / 1866.
Üvegablakai 1937-ben készültek.
Latin feliratos kisharangját 1833-ban, a nagyot 1986-ban öntötték.
:
Tornya a Ny-i homlokzat elé épített, a tagozatok nélküli toronytestet órapárkány zárja, melyen nyolcszögű, falazott sisak emelkedik, kovácsoltvas kettőskereszttel. Bejárata félkörzáródású, a toronyalj dongaboltozatos, ülőfülkékkel alakított. A templom innen nyíló, vastagon befalazott kapukerete talán csúcsíves, eredeti, rombuszdíszes kapuszárnnyal. A toronytestet a karzatszinten körablak és résablak, legfelül félkörzáródású harangablakok törik át.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.